Så gör du treslag
I steg fem i detta recept ska du göra treslag: Kavla degen till en väldigt avlång rektangel. Vik den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten, vik sedan över den undre tredjedelen.
Du behöver
- 25 gram jäst
- 1.5 deciliter strösocker
- 1 teskedar flingsalt
- 5 deciliter mjölk, 37 grader
- 1 matskedar malen kardemumma
- 12 deciliter vetemjöl (cirka)
- 150 gram smör, rumstempererat Fyllning
- 150 gram hasselnötskräm Pensling och garnering
- 1 uppvispat ägg
- 1 deciliter hackade hasselnötskärnor
- 2 matskedar smör
Gör så här
Smula ner jästen och blanda med socker, salt och mjölk i köksmaskinens bunke. Låt jäsa ca 15 minuter.
Blanda i kardemumma och 9 dl av mjölet, låt maskinen blanda ca 5 minuter. Jäs övertäckt med plastfolie ca 30 minuter.
Tillsätt smöret i klickar och låt maskinen blanda till en jämn massa. Tillsätt resten av mjölet, 1 dl i taget, blanda till en smidig deg i 10 minuter. Jäs övertäckt med plastfolie ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två jämna bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 35 cm x 50 cm. Bred på hälften av fyllningen.
Gör treslag (läs tips ovan). Jämna ut den vikta delen med brödkavel och skär i 8 långa remsor, använd pizzaskärare. Forma remsorna till lussekatter och lägg på papprade plåtar med mellanrum. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Strö över nötterna och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Smält smöret i en stekpanna, låt det bli gyllenbrunt under omrörning.
Ta ut bullarna och pensla dem med smöret.