Lussebullar med nötkräm

De här ljuvliga lussebullarna har en härlig fyllning av hasselnötskräm. Ladda upp med ett gäng till adventsfikat och jul!

Tillagningstid: 3,5 timmar
16 bullar

Så gör du treslag

I steg fem i detta recept ska du göra treslag: Kavla degen till en väldigt avlång rektangel. Vik den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten, vik sedan över den undre tredjedelen.

Du behöver

  • 25 gram jäst
  • 1.5 deciliter strösocker
  • 1 teskedar flingsalt
  • 5 deciliter mjölk, 37 grader
  • 1 matskedar malen kardemumma
  • 12 deciliter vetemjöl (cirka)
  • 150 gram smör, rumstempererat
  • Fyllning
  • 150 gram hasselnötskräm
  • Pensling och garnering
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 deciliter hackade hasselnötskärnor
  • 2 matskedar smör

Gör så här

1

Smula ner jästen och blanda med socker, salt och mjölk i köksmaskinens bunke. Låt jäsa ca 15 minuter.

2

Blanda i kardemumma och 9 dl av mjölet, låt maskinen blanda ca 5 minuter. Jäs övertäckt med plastfolie ca 30 minuter.

3

Tillsätt smöret i klickar och låt maskinen blanda till en jämn massa. Tillsätt resten av mjölet, 1 dl i taget, blanda till en smidig deg i 10 minuter. Jäs övertäckt med plastfolie ca 1 timme.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två jämna bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 35 cm x 50 cm. Bred på hälften av fyllningen.

5

Gör treslag (läs tips ovan). Jämna ut den vikta delen med brödkavel och skär i 8 långa remsor, använd pizzaskärare. Forma remsorna till lussekatter och lägg på papprade plåtar med mellanrum. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.

6

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Strö över nötterna och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

7

Smält smöret i en stekpanna, låt det bli gyllenbrunt under omrörning.

8

Ta ut bullarna och pensla dem med smöret.

Scroll to Top