Du behöver
- 200 g smör
- 2 dl florsocker
- 2 dl mandelmjöl
- 1 krm bakpulver
- 4 dl vetemjöl
- 1 st ägg
Fyllning
150 g mandelmassa
50 g smör
1 st ägg
2 tsk vaniljsocker
3 st äpplen
Pensling
1 st äggula
mandelspån
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, florsocker, mandelmjöl, bakpulver och vetemjöl till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop en deg. Låt degen vila i kylen i en timme.
Fyllning Riv mandelmassan och vispa den krämig tillsammans med smöret. Tillsätt ägg och vaniljsocker.
Kavla ut degen till en rundel, ca 30 centimeter i diameter. Lägg den på en plåt med bakpapper och bred på krämen men spara en kant runt om.
Tvätta, kärna ur och dela äpplena i tunna skivor. Lägg dem över krämen.
Pensling Vik in kanterna och pensla med äggula.
Strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen 25 minuter.