Du behöver
- 4 st bifftomat eller andra stora tomater
- 1 st rödlök
- 2 msk oregano
- 0.5 dl finhackad persilja
- 1.5 msk olivolja
- 400 g blandfärs
- 2 msk tomatpuré
- 2 st vitlöksklyftor
- 1.5 dl kokt ris
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1.5 dl riven lagrad ost
- oregano
- 1 st hel vitlök
- 1 msk olivolja
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk persilja hackad
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Servering
baguette
grönsallad
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj tomaterna och skär av ett lock som sparas. Ta ur inkråmet och kassera fröna samt den hårda mitten. Hacka resterande fruktkött av tomatinkråmet.
Finhacka löken och örterna. Bryn löken blank och smidig i olja utan att den får färg. Tillsätt tomathacket samt örterna.
Tillsätt rå köttfärs, tomatpuré, finhackad vitlök, kokt ris och olivolja. Krydda med salt och peppar.
Fyll tomaterna med blandningen och sätt på locken. Sätt tomaterna i en smord form. Dela vitlöken till såsen tvärs över och lägg halvorna i formen. Pensla tomaterna och vitlökens snittyta med olja. Ringla resterande olja över tomaterna. Gratinera strax under ugnens mitt i 35–40 minuter.
Ta ut tomaterna och garnera med kryddgrönt. Baka vitlökshalvorna ytterligare minuter.
Ta upp de bakade vitlöksklyftorna ur skalen och mixa samman med crème fraiche till en slät sås.
Tillsätt hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Garnera med kryddgrönt.
Servera tomaterna med en bit baguette, grönsallad och vitlökssåsen.