Fyllda bifftomater

Stora matiga tomater fyllda med köttfärs, västerbottensost och kryddor.

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st bifftomat eller andra stora tomater
  • 1 st rödlök
  • 2 msk oregano
  • 0.5 dl finhackad persilja
  • 1.5 msk olivolja
  • 400 g blandfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1.5 dl kokt ris
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1.5 dl riven lagrad ost
  • oregano
  • 1 st hel vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk persilja hackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Servering

baguette
grönsallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skölj tomaterna och skär av ett lock som sparas. Ta ur inkråmet och kassera fröna samt den hårda mitten. Hacka resterande fruktkött av tomatinkråmet.

3

Finhacka löken och örterna. Bryn löken blank och smidig i olja utan att den får färg. Tillsätt tomathacket samt örterna.

4

Tillsätt rå köttfärs, tomatpuré, finhackad vitlök, kokt ris och olivolja. Krydda med salt och peppar.

5

Fyll tomaterna med blandningen och sätt på locken. Sätt tomaterna i en smord form. Dela vitlöken till såsen tvärs över och lägg halvorna i formen. Pensla tomaterna och vitlökens snittyta med olja. Ringla resterande olja över ­tomaterna. Gratinera strax under ugnens mitt i 35–40 minuter.

6

Ta ut tomaterna och garnera med kryddgrönt. Baka vitlöks­halvorna ytterligare minuter.

7

Ta upp de bakade vitlöksklyftorna ur skalen och mixa samman med crème fraiche till en slät sås. 

 

8

Tillsätt hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Garnera med kryddgrönt.

9

Servera ­tomaterna med en bit baguette, grönsallad och vitlökssåsen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top