Du behöver
- 16 st smörgåsrån
- 2 st gelatinblad
- 0.75 dl vatten
- 1 dl glykos
- 2.5 dl strösocker
- 5 st äggvitor
- 2 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- gul hushållsfärg
- 200 g mörk choklad eller 100 g vardera av vit och mörk choklad
- 1 msk smakneutral matolja
- guldpulver
Gör så här
Stansa ut rundlar ur rånen med ett glas. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter.
Koka vatten, glykos och socker i en kastrull tills temperaturen är 116 grader.
Vispa under tiden äggvitor och 2 msk strösocker till ett fast skum. Tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle under vispning. Vispa tills marängen är sval.
Ta upp och smält gelatinbladen. Blanda ner lite av marängsmeten i kastrullen och vänd ner gelatinbladningen i marängen. Smaksätt med vaniljsocker och tillsätt några droppar hushållsfärg.
Lägg marängsmeten i en spritspåse och spritsa toppar på rånen. Låt vila i frysen i 1 timme.
Smält chokladen över vattenbad, var sort för sig, med lite olja.
Doppa marängen i chokladen. Låt stelna. Pudra över guldpulver.