Chokladtårta med praliner

Visst ser den lyxig ut, vår fina chokladtårta toppad med läckra chokladpraliner!

Tillagningstid: 160 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 150 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 1.5 dl kakaopulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl

Chokladgarnering och till servering

25 g smör
1 dl vispgrädde
100 g mörka chokladknappar
1 msk kakaopulver

Servering

1.5 dl vispgrädde
chokladpraliner

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

2

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt socker och vispa ihop, använd elvisp. Tillsätt kakao- och vaniljpulver och vispa ihop. Vispa i ett ägg i taget. Häll i mjölet och vispa ihop.

3

Häll smeten i springformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 minuter. Låt kallna.

4

Topping. Låt smöret smälta i en liten släpplättpanna.

5

Tillsätt grädden och koka upp under omrörning. Ta pannan från värmen och rör i chokladen till en slät massa. Låt massan kallna och stelna till bredbar konsistens. Bre den över kakan. Låt tårtan stå kallt 1–2 timmar.

6

Garnera tårtan med siktat kakaopulver. Lägg på med chokladpraliner. Servera med en klick vispad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top