Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 1 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 1 dl hackade valnötter
- 1 dl aprikoser torkade och fint skurna
- 10.5 dl rågsikt
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, valnötter, aprikoser och allt mjöl (ta inte mer mjöl än det som står angivet).
Arbeta ihop till en jämn och slät deg. Strö på lite mjöl och täck med plastfilm. Ställ bunken kallt i 2-3 timmar.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Strö lite rågsikt ovanpå. Dela degen med hjälp av två degskrapor i 18 jämnstora bitar.
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg degbitarna på 2 bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa i 20–30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt frallorna svalna på galler under en bakduk.