Julens söta – Mjuk pepparkaka med polkaströssel

Den mjuka saftiga pepparkakan blir extra god med krispigt polkaströssel på toppen

Tillagningstid: 40 minuter
6 portioner

Du behöver

  • smör och ströbröd till formen
  • 100 g smör
  • 2 dl brun farin
  • 3 msk mörkt muscovadosocker
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl gräddfil
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk bikarbonat

Glasyr

1.5 dl florsocker
1.5 msk vatten

Garnering

polkagrisar krossade

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund kakform, ca 1 1/2 liter.

2

Rör smör och socker poröst, använd elvisp eller köksmaskin monterad med visp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop.

3

Rör ner gräddfilen. Blanda vetemjöl, kryddor och bikarbonat och vänd ner i smeten, vispa ihop noga.

4

Häll smeten i formen och jämna till ytan. Sätt formen i nedre delen av ugnen 50–60 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt svalna något och stjälp upp. Låt kallna.

5

Glasyr Blanda ihop ingredienserna till glasyren och ringla den över kakan.

6

Garnering Toppa med ­krossade polkagrisar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top