Du behöver
- 15 g karljohanssvamp torkad
- 2 st gula lökar
- 4 st vitlöksklyftor
- olivolja
- 1 st morot
- 2 st stjälkar selleri
- 1 msk torkad basilika
- 1 dl hackad bladpersilja
- 100 g pancetta eller rökt sidfläsk
- 500 g nötfärs
- 200 g fläskfärs
- salt
- 2 dl vitt vin
- 2 msk kalvfond
- 0.5 dl tomatpuré
- 5 st tomater
- 600 g tagliatelle
- parmesanost
Gör så här
Blötlägg svampen 30 minuter i varmt vatten, så mycket att det precis täcker. Låt rinna av, finhacka. Spara vattnet. Skala och hacka all lök.
Låt svampen puttra i olja i en gryta på svag värme tills nästan all vätska kokat in, ca 5 minuter. Tillsätt löken, fräs på svag värme ca 10 minuter.
Skala och tärna moroten. Skala och strimla sellerin. Lägg i grönsakerna, basilika och persilja. Låt puttra på svag värme under lock ca 30 minuter. Rör då och då.
Skär pancettan i små tärningar. Bryn all färs i en stekpanna i omgångar i olivolja. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt färs, vin, fond, tomatpuré och 2 dl av svampens blötläggningsvatten i grytan. Låt småputtra under lock cirka 1 1/2 timme.
Skålla, skala och fintärna tomaterna. Blanda ner i grytan, koka ytterligare 20–30 minuter. Smaka av.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Vänd ner den i såsen, blanda. Servera med parmesan.