Höstens godaste – Norsk äppelpaj!

Överraska med en riktig god och vacker äppelpaj på norskt vis. Lite ingefära, kanel och citron lyfter smakerna ytterligare.

Tillagningstid: 120 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0.5 dl florsocker
  • 0.5 krm salt
  • 1 st ägg
  • 0.5 msk vatten

Fyllning

1 kg syrliga äpplen
pressad saft av 1 citron
50 g smör
5 msk rörsocker
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära

Pensling

ägg + 1 msk mjölk
1,5 msk rörsocker

Gör så här

1

Kör smör, mjöl, socker och salt i matberedare. Tillsätt ägg och vatten, arbeta ihop till en deg. Plasta in, låt vila i kylen cirka 45 minuter.

2

Fyllning Skala, kärna ur och skär varje äpple i 8 klyftor. Lägg dem i en skål med citronsaft, blanda om. Stek dem mjuka i smör, socker, kanel och ingefära. Låt kallna på ett fat.

3

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två bitar, den ena lite större. Kavla ut den stora till en cirkel, cirka 30 cm i diameter. Rulla upp degen på kavel. Rulla ut över en pajform med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ner degen längs kanterna, låt över­flödet hänga utanför.

4

Lägg fyllningen i skalet.

5

Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel. Vispa ihop ägg och mjölk. Pensla kanten av pajbottnen. Lägg på deglocket, skär bort det som hänger över. Nyp ihop skarven och skär lufthål i locket. Pensla med ägg, strö på socker.

6

Grädda i nedre delen av ugnen till fin färg, cirka 45 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top