Du behöver
Klementiner i lag
8 st klementiner
1 st vaniljstång
1 st apelsin finrivet skal och saft
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 st kanelstång
2 st stjärnanis
Vit chokladmousse
150 g vit choklad grovhackad
150 g mascarponeost
2 dl vispgrädde
Garnering
1 dl mandel skållad och skalad
1 msk flytande honung
Gör så här
Klementiner i lag Skala klementinerna, dela i klyftor, lägg i en bunke.
Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången, apelsinskal, apelsinsaft, muscovadosocker, kanelstång och stjärnanis. Koka upp. Häll vätskan över klementinerna och ställ att svalna.
Vit chokladmousse Grovhacka chokladen och smält i mikro. Låt svalna i ett par minuter.
Vispa färskosten till en slät kräm med elvisp och tillsätt den smälta chokladen, vispa samman till en slät blandning. Tillsätt grädden, lite i taget, och vispa till en slät kräm.
Plocka bort vaniljstång, kanelstång och stjärnanis ur lagen. Skeda upp några matskedar av citrusfrukterna tillsammans med lite av lagen i fyra portionsglas, spara gärna lite frukt och lag till servering. Toppa med chokladmousse. Kyl i 30 minuter.
Rosta mandeln i medelvarm stekpanna i några minuter. Tillsätt honung och karamellisera mandeln en liten stund, passa noga så att den inte bränns. Häll upp på bakplåtspapper.
Bryt mandeln i mindre bitar och toppa desserten med den vid servering.
Tips: Det är också gott att servera mandelbiscotti till desserten.