Du behöver
- 1 pkt jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 0,5 g saffran
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 14-15 dl vetemjöl
- 150 g smör rumstempererat
Hasselnötsfyllning
2 dl hasselnötter
2 dl strösocker
100 g smör
pensling
smält smör
strösocker
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull.
Häll lite av mjölken över jästen och rör så att jästen löser sig. Stöt saffranet tillsammans med den lilla mängden strösocker i en mortel.
Tillsätt resten av mjölken, saffran, socker, salt, 12–13 deciliter vetemjöl och smör delat i tärningar. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Hasselnötsfyllning Gör fyllningen medan degen jäser. Mixa hasselnötterna i en matberedare (eller riv dem i en mandelkvarn). Tillsätt socker och smör och mixa lite till.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel som mäter 36 x 45 centimeter.
Dela varje rektangel i 20 jämnstora rutor. Lägg cirka 1/2 matsked fyllning mitt på varje ruta. Vik upp och nyp ihop kanterna. Lägg bullarna med skarven nedåt på papprade plåtar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader under tiden.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8–10 minuter.
Pensling När det är dags att servera, pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker.