Saffransbullar med nötfyllning

I mitten av den här saffransbullen gömmer sig en härlig nötfyllning. Överraskande gott!

Tillagningstid: 50 minuter
40 stycken

Du behöver

  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 g saffran
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 14-15 dl vetemjöl
  • 150 g smör rumstempererat

Hasselnötsfyllning

2 dl hasselnötter
2 dl strösocker
100 g smör

pensling

smält smör
strösocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull.

3

Häll lite av mjölken över jästen och rör så att jästen löser sig. Stöt saffranet tillsammans med den lilla mängden strösocker i en mortel.

4

Tillsätt resten av mjölken, saffran, socker, salt, 12–13 deciliter vetemjöl och smör delat i tärningar. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

5

Hasselnötsfyllning Gör fyllningen medan degen jäser. Mixa hasselnötterna i en matberedare (eller riv dem i en mandelkvarn). Tillsätt socker och smör och mixa lite till.

6

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel som mäter 36 x 45 centimeter.

7

Dela varje rektangel i 20 jämnstora rutor. Lägg cirka 1/2 matsked fyllning mitt på varje ruta. Vik upp och nyp ihop kanterna. Lägg bullarna med skarven nedåt på papprade plåtar.

8

Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader under tiden.

9

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

10

Pensling När det är dags att servera, pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top