Smörgåstårta med rökt lax

Bjud på en riktigt klassisk smörgåstårta med två sorters rökt lax. Fullkornsbröd ger god smak och konsistens.

Tillagningstid: 40 minuter
8 bitar

Du behöver

Fyllning 1

125 g varmrökt lax
1,5 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
1 dl fint skuren gräslök

Fyllning 2

gurka ca. 350 gr.
1.5 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
1 dl färsk dill fint skuren
0.5 burk röd stenbitsrom ca. 40 gr.
15 skiva formbröd gärna fullkorn, vi använde Rasker 15 skivor a 10 x 10 cm

Dekoration

1 pkt philadelphiaost 200 gr
150 g skivad kallrökt lax
gurka resten av den rivna gurkan från fyllning 2
citronskivor
dill
ärtskott
stenbitsrom resten av stenbitsrommen från fyllning 2

Gör så här

1

Fyllning 1: Ta bort skinn och ben från laxen och mosa köttet med en gaffel. Rör ihop crème fraiche med majonnäs och gräslök. Blanda lax och crème fraiche-röra. Låt stå kallt.

2

Fyllning 2: Halvera gurkan och dela den på längden. Skrapa bort de vattniga kärnorna och riv resten av gurkan grovt. Lägg i ett durkslag eller en sil och låt rinna av en stund.

3

Rör ihop crème fraiche och majonnäs. Vänd ner dill, stenbitsrom och lätt urkramad gurka (spara gärna 1 dl riven gurka till topping).

4

Putsa bort kanterna från brödet med en vass kniv och lägg ut en botten (vi gjorde den 10×30 cm) på ett serveringsfat som får plats i kylen. Bred på hälften av fyllning nummer 1. Dela en brödskiva (det gör att nästa brödlager överlappar skarvarna i det första lagret) och lägg på ett nytt lager bröd. Tryck till lätt med händerna över hela ytan så att tårtan blir stadig. Bred ut hälften av fyllning 2. Upprepa proceduren och varva bröd och fyllning så att det blir två lager av varje fyllning och avsluta med bröd.

5

Bred ett jämnt lager philadelphiaost på tårtans kanter och på toppen. Använd en bred smörkniv eller en palett så att det blir ett jämnt lager. Rör gärna om osten innan du brer så att den blir lite mjuk och lättare att breda. Så långt kan tårtan förberedas dagen innan. Täck över den med plast och ställ i kylen.

6

Dekoration: Här är det upp till eget tyckande och kreativitet. Exempel: Lägg ett fält av riven gurka tvärs över tårtan. Dela laxskivorna på hälften och snurra ihop dem till ”laxrosor”. Dekorera med citron, dill och ärtskott. Toppa med klickar av rom.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top