Du behöver
- 4 st päron fasta
Lag
5 dl rött vin t ex mjukt och fruktigt
1 msk flytande honung
1 dl ljust muscovadosocker
Hasselnötskräm
100 g hasselnötter
2 dl crème fraîche
2 msk florsocker
0.5 tsk äkta vaniljsocker
Gör så här
Skala päronen men behåll skaftet. Skär av en bit i botten så att de kan ställas upp. Ställ dem tätt samman i en kastrull.
Häll på vin, honung och socker. Sjud under lock på svag värme tills päronen är mjuka, cirka 15 minuter. Ta upp päronen och koka ner lagen utan lock tills den är sirapsliknande i konsistensen.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Mixa hälften fint i en matberedare och grovhacka resten. Vispa samman crème fraiche med florsocker och vaniljsocker. Blanda ner de mixade nötterna och hälften av de grovhackade, lägg upp i en skål. Strö resten av de grovhackade nötterna på toppen och servera tillsammans med päronen och den goda lagen.
Tips: Päronen håller sig i minst en vecka i kylen i väl rengjord burk och är även goda att äta till ostbrickan.
Rödvinskokta päron hör hösten till. Vi uppdaterar dem med en himmelsk hasselnötskräm.