Torskrygg med vitvinssås

Du behöver Vitvinssås 2 st schalottenlökar 1 msk smör 50 g smör 3 dl torrt vitt vin 2 dl crème fraîche salt Ärtpuré med mynta...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

Vitvinssås

2 st schalottenlökar
1 msk smör
50 g smör
3 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraîche
salt

Ärtpuré med mynta

1 st schalottenlök
1 msk olivolja
300 g frysta gröna ärtor tinade
0.5 kruka mynta
0.5 st citron saften
2 msk smör
salt och peppar
4 bitar torskrygg MSC-märkt
8 skiva lufttorkad skinka
1 msk olivolja

Till servering

kokt potatis

Gör så här

1

Skala och finhacka schalottenlöken till såsen. Hetta upp 1 matsked smör i en kastrull och fräs löken tills den mjuknar, men utan att ta färg. 

2

Tillsätt vinet och låt det koka ner utan lock tills hälften återstår. Tillsätt crème fraiche och vispa samman såsen med resten av smöret skuret i små bitar. Sätt såsen åt sidan.

3

Skala och finhacka löken till ärtpurén. Fräs den mjuk med olivolja i en kastrull i några minuter. Tillsätt ärtorna och blanda. Grovhacka myntan och tillsätt den och citronsaft. Kör ärtorna till en slät puré med stavmixer. Rör ner smör och smaka av med salt och peppar.

4

Värm ugnen till 150 grader. Lägg torskbitarna i en smord form och salta dem. Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills fisken har en innertemperatur på 47 grader. Ta ut formen och låt fisken vila en stund för att bli färdig.

5

Lägg ut skinkan på en papprad plåt. Ringla över 1 matsked olivolja och baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills parmaskinkan är krispig.

6

Lägg upp fisken med vitvinssåsen och ärtpurén och toppa med parmaskinka. Servera kokt potatis till. Vänd gärna potatisen i smält smör och finhackad dill före servering.

7

Tips: Tänk på att fisken inte ska stekas helt klar. Om den får stå en stund och vila kommer den att bli färdig. Använd helst stektermometer för perfekt resultat.


Kommentar:
Mjäll torskrygg, salt skinka, frisk ärtpuré och en läcker vitvinssås, det här är helgmat med stort H.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top