Julens godaste -Saffransbullar med toscatopping & vit choklad!

Du behöver 50 g jäst för söta degar 3 dl mjölk 1.5 g saffran + 1 sockerbit 1 st ägg 0.75 dl strösocker 1 tsk...

Tillagningstid: 60 minuter
24 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1.5 g saffran + 1 sockerbit
  • 1 st ägg
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl (540–600 g) + extra till utbakning
  • 100 g smör

Fyllning

150 g smör rumsvarmt
1 dl strösocker
1 st apelsin vältvättad, det yttersta finrivna skalet
100 g vit choklad

Toscasmet

50 g smör
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk ljus sirap
50 g mandelspån
florsocker till pudring

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör så att jästen löser sig. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. 

2

Tillsätt saffran, ägg, socker, salt, hälften av mjölet och allt margarin eller smör delat i bitar. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. 

3

Fyllning Blanda smör, socker och apelsinskal i en bunke. Hacka den vita chokladen ganska grovt.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den något. Kavla ut degen till en platta som mäter cirka 30 x 65 cm. Bred på smör- och apelsinfyllningen och strö på chokladen.

5

Rulla ihop degen på längden till en rulle. Skär den i 24 jämnstora bitar. Lägg bullarna i en papprad långpanna (cirka 30 x 40 cm) och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

6

Toscasmet Blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk, sirap och mandelspån i en kastrull. Låt tosca-smeten få ett uppkok under omrörning. Låt svalna något.

7

Fördela toscasmeten ovanpå bullarna precis innan de ska in i ugnen.

8

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna i långpannan innan du lägger över dem på ett galler. Dela bullarna med en tandad kniv. Pudra med florsocker.

9

Tips  Saffranen kan mortlas med lite vanligt strösocker. Bullarna kan gräddas i pappersformar på två plåtar, grädda då i 225 graders ugnsvärme i 8–10 minuter.


Kommentar:
Det här kan vara de godaste saffransbullar du någonsin ätit! Saffran, vit choklad och apelsin är en klockren kombination. Toscasmeten gör bullarna extra lyxiga.

Scroll to Top