Julens godaste -Saffransbullar med toscatopping & vit choklad!

Du behöver 50 g jäst för söta degar 3 dl mjölk 1.5 g saffran + 1 sockerbit 1 st ägg 0.75 dl strösocker 1 tsk...

Tillagningstid: 60 minuter
24 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1.5 g saffran + 1 sockerbit
  • 1 st ägg
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl (540–600 g) + extra till utbakning
  • 100 g smör

Fyllning

150 g smör rumsvarmt
1 dl strösocker
1 st apelsin vältvättad, det yttersta finrivna skalet
100 g vit choklad

Toscasmet

50 g smör
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk ljus sirap
50 g mandelspån
florsocker till pudring

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör så att jästen löser sig. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. 

2

Tillsätt saffran, ägg, socker, salt, hälften av mjölet och allt margarin eller smör delat i bitar. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. 

3

Fyllning Blanda smör, socker och apelsinskal i en bunke. Hacka den vita chokladen ganska grovt.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den något. Kavla ut degen till en platta som mäter cirka 30 x 65 cm. Bred på smör- och apelsinfyllningen och strö på chokladen.

5

Rulla ihop degen på längden till en rulle. Skär den i 24 jämnstora bitar. Lägg bullarna i en papprad långpanna (cirka 30 x 40 cm) och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

6

Toscasmet Blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk, sirap och mandelspån i en kastrull. Låt tosca-smeten få ett uppkok under omrörning. Låt svalna något.

7

Fördela toscasmeten ovanpå bullarna precis innan de ska in i ugnen.

8

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna i långpannan innan du lägger över dem på ett galler. Dela bullarna med en tandad kniv. Pudra med florsocker.

9

Tips  Saffranen kan mortlas med lite vanligt strösocker. Bullarna kan gräddas i pappersformar på två plåtar, grädda då i 225 graders ugnsvärme i 8–10 minuter.


Kommentar:
Det här kan vara de godaste saffransbullar du någonsin ätit! Saffran, vit choklad och apelsin är en klockren kombination. Toscasmeten gör bullarna extra lyxiga.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top