Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 3 dl mjölk
- 1.5 g saffran + 1 sockerbit
- 1 st ägg
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 10 dl vetemjöl (540–600 g) + extra till utbakning
- 100 g smör
Fyllning
150 g smör rumsvarmt
1 dl strösocker
1 st apelsin vältvättad, det yttersta finrivna skalet
100 g vit choklad
Toscasmet
50 g smör
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk ljus sirap
50 g mandelspån
florsocker till pudring
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör så att jästen löser sig. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit.
Tillsätt saffran, ägg, socker, salt, hälften av mjölet och allt margarin eller smör delat i bitar. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Fyllning Blanda smör, socker och apelsinskal i en bunke. Hacka den vita chokladen ganska grovt.
Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den något. Kavla ut degen till en platta som mäter cirka 30 x 65 cm. Bred på smör- och apelsinfyllningen och strö på chokladen.
Rulla ihop degen på längden till en rulle. Skär den i 24 jämnstora bitar. Lägg bullarna i en papprad långpanna (cirka 30 x 40 cm) och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Toscasmet Blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk, sirap och mandelspån i en kastrull. Låt tosca-smeten få ett uppkok under omrörning. Låt svalna något.
Fördela toscasmeten ovanpå bullarna precis innan de ska in i ugnen.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna i långpannan innan du lägger över dem på ett galler. Dela bullarna med en tandad kniv. Pudra med florsocker.
Tips Saffranen kan mortlas med lite vanligt strösocker. Bullarna kan gräddas i pappersformar på två plåtar, grädda då i 225 graders ugnsvärme i 8–10 minuter.
Det här kan vara de godaste saffransbullar du någonsin ätit! Saffran, vit choklad och apelsin är en klockren kombination. Toscasmeten gör bullarna extra lyxiga.