Bagels med sesamfrö

Du behöver 5 dl vatten kallt 2 msk ljus sirap 2 tsk salt 13 dl vetemjöl (spara 1 dl till utbakning) 2 msk sesamfrön eller...

Tillagningstid: 60 minuter
0 styck

Du behöver

  • 5 dl vatten kallt
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl (spara 1 dl till utbakning)
  • 2 msk sesamfrön eller vallmofrö
  • 25 g jäst

Gör så här

1

Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i kallt vatten. Rör ner sirap och salt och arbeta ner det mesta av mjölet. Arbeta och knåda degen väl cirka 5 minuter i hushållsassistent, eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa cirka 1 1/2 timme under bakduk.

2

Ta upp den jästa degen och dela den i 12–15 lika stora delar. Rulla ut varje del till en cirka 23 cm lång längd som är något smalare i ändarna. 

3

Lägg ihop längderna till runda ringar. Vira ihop ändarna om varandra och nyp ihop. Gör inte för stort hål i ringen, då blir brödet svårt att skära. Lägg degringarna på mjölat bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 15 minuter.

4

 

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp rikligt med vatten i en vid kastrull. Lägg försiktigt i 3–4 degringar i taget och låt dem sjuda i 3 minuter. Vänd försiktigt efter halva koktiden. Det går lätt med hjälp av till exempel ett par slevar.

5

Fiska upp bröden med hålslev och lägg tillbaka på den papprade plåten med finaste sidan upp. Strö sesamfrö över den fuktiga ytan. Lägg en bakduk över medan du kokar nästa omgång.

6

Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler under en bakduk. De sega bröden är godast ny-bakade men går också bra att frysa. 


Kommentar:
I USA äts bagels ofta med färskost och rökt lax. Här har vi också lagt till lite strimlad basilika. Genom att ringarna kokas innan de gräddas får bageln sin sega konsistens.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top