Du behöver
- 1 kg plommon
- 1 st lök hackad
- 2 dl äppelcidervinäger
- 6 dl strösocker
- 2 dl russin
- 1 tsk salt
- 5 st kryddnejlikor hela
- 1 msk gula senapsfrön
- 1 msk ingefära mald
Gör så här
1
1. Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Lägg i en gryta tillsammans med löken. Tillsätt vinäger, socker, russin, salt, kryddnejlikor, senapsfrö och ingefära.
2
2. Blanda och låt allt koka upp och småkoka på medelvärme utan lock i 1–1,5 timme. Rör om då och då. Konsistensen ska vara mosig och simmig.
3
3. Häll chutneyn i väl rengjorda burkar och sätt på rengjorda lock genast. Låt svalna.
4
Förvara mörkt och svalt.
Marianne Jerns goda plommonchutney blir ett smakrikt tillbehör till exempelvis kyckling eller fläskkött.