Baka glutenfritt- Hembakade lussekatter

Det blir vanligare och vanligare att undvika gluten. Här är ett toppenrecept så även de som äter glutenfritt också får riktigt gott fika!


18 stycken

Du behöver

  • 150 g rismjöl
  • 50 g majsmjöl
  • 150 g potatismjöl
  • 100 g strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 st saffran (1 G)
  • 0.5 tsk salt
  • 75 g smör
  • 350 g mjölk
  • 20 g jäst
  • 10 g xantangummi
  • 10 g fiberhusk
  • russin TILL DEKORATION
  • 1 st ägg

Gör så här

1
Lägg alla ingredienser utom fiberhusken och xantangummit

2
i en bunke.

3
Vispa ihop allt med elvisp, eller med vingen till degblandaren i ca 5 minuter.

4
Tillsätt fiberhusken och xantangummit och vispa ytterligare ett par minuter så det blandas väl.

5
Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar.

6
Sätt ugnen på 200–225 grader.

7
Dela degen i 18 delar och forma dem till lussekatter.

8
Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter.

9
Pensla med uppvispat ägg och tryck i russinen.

10
Grädda i ca 200 grader i 15 minuter.

11
Låt svalna nästan helt, det tar ca 30 minuter, innan du äter dem.


Kommentar:
Receptet kommer ifrån Jessica Frejs och Maria Blohms bok “Nytt fikabröd”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top