Du behöver
- 150 g rismjöl
- 50 g majsmjöl
- 150 g potatismjöl
- 100 g strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 st saffran (1 G)
- 0.5 tsk salt
- 75 g smör
- 350 g mjölk
- 20 g jäst
- 10 g xantangummi
- 10 g fiberhusk
- russin TILL DEKORATION
- 1 st ägg
Gör så här
1
Lägg alla ingredienser utom fiberhusken och xantangummit
2
i en bunke.
3
Vispa ihop allt med elvisp, eller med vingen till degblandaren i ca 5 minuter.
4
Tillsätt fiberhusken och xantangummit och vispa ytterligare ett par minuter så det blandas väl.
5
Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar.
6
Sätt ugnen på 200–225 grader.
7
Dela degen i 18 delar och forma dem till lussekatter.
8
Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter.
9
Pensla med uppvispat ägg och tryck i russinen.
10
Grädda i ca 200 grader i 15 minuter.
11
Låt svalna nästan helt, det tar ca 30 minuter, innan du äter dem.
Receptet kommer ifrån Jessica Frejs och Maria Blohms bok “Nytt fikabröd”.