Husets glögg med eller utan alkohol

Du behöver Glöggbas 2 st röda chilifrukter 1.5 st ingefära tumme torkad 2 st pomeransskal torkade 2 tsk kardemummakärnor 2 st kanelstänger 1 dl strösocker...

Tillagningstid: 40 minuter
2 portioner

Du behöver

Glöggbas

2 st röda chilifrukter
1.5 st ingefära tumme torkad
2 st pomeransskal torkade
2 tsk kardemummakärnor
2 st kanelstänger
1 dl strösocker (rå)
3 dl vatten

Blandas med

2 l tranbärsjuice eller 1.8 liter rödvin
2 dl konjak enklare

Gör så här

1
Skiva chilin grovt, liksom ingefäran. Koka upp med pomeransskal, kardemumma, kanel och socker i vattnet under lock. Låt sedan sjuda på svag värme 30 minuter. Sila och använd hela avkoket till smaksättning av antingen vuxet alkoholfri glögg (tranbärsjuice) eller vinglögg (rödvin plus konjak). Värm tills glöggen ångar rejält, inte längre.

2
Sockermängden kan justeras efter behag. Hela satsen kryddor kan sparas i kyl och användas minst en gång till.


Kommentar:
Tips! Välj ganska mjukt, lite kryddigt boxvin till glöggen, ex 2357 Palazzo Mio Rosso, 149 kronor för 3 liter, eller 22349 Infinitus, 159 kronor för 3 liter. Låt gärna kryddorna stå framme och dofta gott i skål i hallen under festen! Vill du servera från termos, tänk på att glöggdoften är väldigt svår att diska ur. Oväntat! Överraska med rykande varm kriek, spontanjäst belgiskt körsbärsöl, i stället för glögg. 11376 Liefmanns Glühkriek, 6 %, Belgien, 57 kronor för 750 ml flaska.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top