Du behöver
- 3 dl strösocker eller rörsocker
- 3 dl vatten
- 2 st kanelstänger
- 2 tsk kardemumma krossad eller 9-10 kardemummakapslar
- 1 st vaniljstång delad på längden
- 30 g färsk ingefära 3
- 1 st apelsin saft och det yttersta fina skalet
- 1 st citron det yttersta finrivna skalet
- 1 l vitt vin
Servera med
granatäpple
kumquats
Gör så här
1
Blanda socker och vatten i en kastrull. Skala och skär ingefäran i bitar. Lägg i med kryddorna och koka upp. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg kärnor och stång i koket. Tillsätt det finrivna skalet från citronen och apelsinen samt saften från apelsinen. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Ställ åt sidan och låt dra cirka 2 timmar. Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag och dra men ta upp citron- och apelsinskalen. Förvara svalt.
2
Sila bort kryddorna före servering. Värm upp essensen tillsammans med vinet, koka inte. Smaka av, tillsätt mer vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.
3
Servera med granatäpple och skivade kumquats.