• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilka ingredienser passar ihop näringsmässigt?

  Vilka ingredienser passar ihop näringsmässigt?

  Fråga Jag är lite orolig för om jag får i mig den näring jag behöver. Vet att vissa livsmedel liksom hjälper upp varandra, som C-vitamin i lingonsylt och järn i blodpudding (eller hur?). Har du några tips på andra sådana bra samband?

  Liselotte

   

  Dietisten svarar: Än vet vi nog bara en liten del av alla samband som finns mellan olika näringsämnen. Det bästa vi kan göra för att få den näring vi behöver är att äta allsidigt och varierat. Då behöver vi inte oroa oss för att få för lite av vissa näringsämnen. 

  Utesluter man livsmedel till exempel på grund av allergi eller följer en diet kan man missa viktiga ämnen. Vitamin C stimulerar upptaget av järn från vegetabilier. Även en liten del kött i måltiden hjälper kroppen ta upp järn från grönsaker, baljväxter och spannmål. 

  Det finns också ämnen som hämmar upptaget av järn, bland annat kaffe, te och cho-klad. Fullkornsmjöl innehåller fytinsyra som förutom järn även hämmar kalcium, zink och magnesium. 

  Andra exempel på samband är vitamin D och laktos som stimulerar upptaget av kalcium och animaliska proteiner hjälper kroppen att ta upp zink. 

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!