• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min man och jag bråkar om vad vi ska äta till middag

  Vänskap, kärlek eller familjeliv. Ställ dina frågor om relationer direkt till Icakurirens relationsexpert.

  Min man och jag bråkar om vad vi ska äta till middag
  Foto: iStock

  Här ställer du frågor till Ingemar Gens

  Fråga:  Min man och jag bråkar om småsaker hela tiden och är jättesällan överens. Vi tjafsar om vad vi ska äta till middag eller om vi ska ta taxi eller tunnelbana. Jag tycker han är hopplös som inte bara kan hoppa in i taxin, utan måste hålla på och protestera hela tiden. Det känns som om det blir värre för vartenda år och nu börjar det liksom bli ett ställningskrig och ingen av oss
  vågar riktig säga vad den tycker, för den andra kommer börja protestera direkt. Vi är i femtioårsåldern och våra tre barn är på väg till egna boenden. Det känns som om vi inte riktigt klarar av att vara ensamma med varandra. Snälla Ingemar, ge ett råd så vi kan få någon sorts fred.

  Nettan

   

  Ingemar svarar:  Kanske blir man mindre fördragsam med åren? När man är nykär är det ju lättare att ursäkta och gå med på det mesta. Kanske har det i ert fall gått en sorts automatik i att inte hålla med, att ni bara måste inta en annan ståndpunkt? Intressant är ju också hur ni efter så många år tillsammans tycker så olika. Men det är förstås känt att det är en svår tid i ett förhållande när barnen flyttar och man ska försöka hitta varandra igen.

  Det får vara hur det vill med den saken, men ni måste nog "lägga ned vapnen" och normalisera ert förhållande om ni ska orka med varandra i framtiden också. Ni måste väl ha pratat om det här tidigare, men nu är det dags att reda ut situationen så att ni inte blir förgrämda, sura och trista mot varandra. 

  Försök få med din man på att ni inte ska svara reflexmässigt, utan istället tänka efter innan ni kommenterar varandra. Även om ni inte håller med behöver ni inte alltid säga det. Kanske kan du som eget initiativ prova att inte säga emot en enda gång – under en dag, en vecka – och se vad som händer? 

  När det gäller val som taxi eller tunnelbana kanske du kan få till en överenskommelse om att ni bestämmer varannan gång? Likadant med middagen. Den som lagar den bestämmer också vad. Lyckas ni med det här är jag säker på att ni klarar ett fortsatt liv tillsammans

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!