• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Har vår tik fått biverkningar av fästingmedlet?

  Vår tik på ett och ett halvt år mår ej bra efter sen hon blev behandlad med fästingmedlet Frontline. Hon äter inte gärna. Detta är ytterst ovanligt då hon äter allt när hon är frisk. Hon blev orolig och slö och vill inte gå på promenad. Detta är nu en vecka sedan.Har sköljt av pälsen. Kan man göra någon annan behandling eller är det bara att se tiden an?

  Svar:

  Jag hade badat henne noga några gånger med hundschampo och hundbalsam från topp till tå. Att bara skölja av räcker nog inte.
  Eftersom symtomen pågått såpass länge tycker jag att du ska låta en veterinär undersöka henne. Symtom efter reaktion på fästingmedel brukar gå ur kroppen inom 48 timmar efter att medlet tagits bort ordentligt, så risken finns att det är något annat som orsakar hennes symtom. Exempelvis en infektion i kroppen kan ge de symtom du beskriver. Är hon okastrerad bör du dessutom fundera på när hon löpte senast eftersom löp och skendräktighet samt den allvarliga sjukdomen livmoderinflammation kan ge diffusa symtom såsom de du beskriver.

  Om din veterinär inte hittar någon förklaring till symtomen och ni fortsatt misstänker biverkningar av Frontline bör ni göra en biverkningsrapport så det registreras. Det är mycket viktigt med biverkningsrapportering för att våra läkemedel ska vara så säkra och effektiva som möjligt.

  https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Foretag/Lakemedel/Biverkningsrapportering/

  Lycka till!

   

  Anna Olverling, legitimerad veterninär

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!