Lökar i söder

Lökar i söder Hej!I år tänker jag satsa på olika blomsterlökar i rabatten åt söder. Hur förbereder jag jorden, vad bör man tänka på vid...

Lökar i söder

Hej!
I år tänker jag satsa på olika blomsterlökar i rabatten åt söder. Hur förbereder jag jorden, vad bör man tänka på vid plantering osv. Som novis tar jag tacksamt emot alla råd! / Marlene Niggol

Svar:

Hej!
När du talar om lökväxter vid den här tiden på året antar jag att du menar de sommarblommande? Dahlior, olika slags liljor, ranunkler, kanna osv? De flesta av dem är egentligen knölväxter och knölarna måste tas upp på hösten och förvaras frostfritt om man vill ha kvar dem år från år. Jorden ska vara så lucker och näringsrik som möjligt. Bearbeta, gräv om, den ordentligt och blanda i kompostjord och någon slags brunnen (inte färsk) gödsel. Håll sedan jordytan mellan plantorna täckt med klipp av gräs och örter eller löv hela tiden så blir jorden mullrik och fin.
Om det är vårens lökar du tänker på, dvs tulpaner, narcisser, hyacinter, scilla osv så planterar du dem till hösten. Se till att jorden är bra då också. Plantera lökarna på ett djup som är tre gånger deras storlek. Vattna efter planteringen. Dessa lökar behöver inte plockas upp efter blomningen. Men det är knappast troligt att tulpanerna blommar mer än ett år.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top