• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rosmarin och salvia

  Rosmarin och salvia

  Vad gör jag med mina rosmarin- och salviakrukor? Jag har dem inne nu. Ska jag plantera ut dem? Ge gärna förslag på sukelenter och prydnadsgräs som är vackra och vinterhärdiga. / Inger Castor

  Svar:

  Hej!
  Plantera om dina rosmarin och salviaplantor i ny jord och gärna något större krukor. Rosmarin behöver kruka för att trivas bra men många salviasorter kan planteras i rabatter men du måste skola ut dem sakta. En stund längre för varje dag och då alltid i lä och skugga för stark sol.
  Bra suckulenter? Ja, olika slags sedum och taklök är väl vad som går bra på friland. Kärleksört finns till exempel i några olika varianter nu. De får ett vackert grått bladverk först och blir sedan rosaröda när nästan ingenting annat blommar på hösten.
  När det gäller gräs kan man inte ge råd rätt av. Det beror på om du har en våt eller torr växtplats. Jag utgår från att den är torr eftersom du vill ha suckulenter? Silverhavre (helictotrichon sempervirens) är en sådan art. Den blir meterhög och står grön även på vintern. Halmgula vippor (som havre) blommar i juli. Lampbortsgräs (Pennisetum alopecuroides) blir också meterhög är dock känslig för vinterfukt. Det finns ju också flera ettåriga prydnadsgräs som du kan prova med.
  Mvh Gunnel

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!