Runt om i världen finns det eldsjälar som brinner för att hjälpa människor som lever i olika form utsatthet.
Ett exempel på detta är mentormammaprojektet. Det grundades i Kapstaden år 1979 av den svenska läkaren Ingrid le Roux, som i över 40 år arbetat med barnhälsovård i Sydafrikas mest utsatta områden. Med fokus på att utbilda kvinnor inom barn- och mödrahälsovård för att de sedan ska kunna stötta andra, har hon skapat en metod som visat sig förbättra hälsotillståndet hos både kvinnor och barn. I dag finns det mentormammor i Sydafrika, Eswatini, Egypten och Etiopien.
Mentormammaprojektet är ett av många viktiga initiativ världen över som stöttas av Act Svenska kyrkan med målet att göra skillnad för en enskild människa i dag, men också för ännu er i morgon – för ett mer välmående samhälle framåt.
Mentormammor i Eswatini
Anna Theander, kommunikatör vid Svenska kyrkan Skara stift, har nyligen besökt mentormammaprojektet i Eswatini. Där finns det i dag 42 mentormammor som besöker gravida kvinnor för att sedan följa dem och barnen under de första levnadsåren.
– Det var oerhört berörande, och förstås tungt att se den fattigdom och utsatthet som finns. Många familjer kämpar med utmaningar som vi i Sverige har svårt att ens föreställa oss, berättar Anna och fortsätter:
– Det blir väldigt tydligt att det arbete som mentormammorna gör är livsavgörande och att de också har möjlighet att positivt påverka situationen mer långsiktigt. Anna förklarar att just den delen gjorde resan hoppingivande, även om den var känslomässigt tuff.
Delar erfarenheter och utbildar
Mentormammorna är själva mammor som lever i utsatta områden. De har utbildats i att utföra hälsovård och samtalsstöd och kan, till skillnad från sjukhusvården, finnas där för varje familj. Vid hembesöken bygger de förtroende för att se vad som står i vägen för en god hälsa och lättare kunna stötta familjerna att förbättra sin situation. Anna fick träffa flera av mentormammorna.
– Det var väldigt engagerade och erfarna kvinnor som berättade att det ibland är tufft och att de får möta många utmaningar. Men de var också överens om att arbetet är viktigt och ger väldigt mycket tillbaka, berättar hon.
– De får bland annat allt fler att föda på sjukhus, utbildar i hygien och näringslära samt informerar om hiv/aids, läkemedel och vaccinationer. De hjälper också till att ordna födelsebevis för barnen, vilket är nödvändigt om de ska börja skolan så småningom.
Sedan förra året finns även sex mentorpappor som jobbar med att bygga relationer till fäderna för att få dem att ta större ansvar för sina barn och mödrarna.
– Det är ju ganska nytt med mentorpappor men det ska bli spännande att följa deras arbete. Det sker i samma organisation som mentormammorna och förstås nära i samverkan med dem, förklarar Anna.
Möte med nybliven mamma
Anna fick följa med när mentormamman Sbongile Gumedze besökte 24-åriga Simphiwe och hennes nyfödda lilla dotter Thandiwe.
– Mentormamman kom för att mäta, väga, kolla till naveln och samtala med Simphiwe, som var väldigt glad över stödet. Hon berättade att hon bland annat hade fått hjälp med amningen. De hade också pratat mycket om föräldraskapet, både inför förlossningen och efteråt.
Anna ser med värme tillbaka på besöket och det var tydligt att Sbongile och Simphiwe hade en fin relation. Sbongile höll varsamt i bebisen och kelade med henne, men drog också omsorgsfullt ihop Simphiwes kofta så hon inte skulle frysa och få mjölkstockning.
– De mötte varandra med varma leenden och jag fick intrycket att Simphiwe fann en trygghet i de regelbundna besöken, berättar Anna och avslutar:
– Det blev så tydligt att mentormammorna verkligen bidrar till att göra skillnad.
Bidra du också – bli månadsgivare
Act Svenska kyrkans verksamhet är beroende av gåvor och det finns flera sätt att ge. Du kan bland annat bli månadsgivare – ett enkelt sätt att regelbundet bidra och därmed säkra att medel kommer in så projekt likt mentormammorna kan fortgå och utvecklas.
Läs mer på svenskakyrkan.se/act/manadsgivare.
Du kan när som helst ge en gåva till verksamheten – alla gåvor gör skillnad.
- Swisha valfritt belopp till 900 1223.
- Ge en gåva via Plusgiro 90 01 22-3 eller Bankgiro 900-1223.
Act Svenska kyrkan har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.
Om Act Svenska kyrkan
Act Svenska kyrkans arbete utgår ifrån alla människors lika värde och rätt till ett värdigt liv.
Som en del av ACT-alliansen, Action by Churches Together, ingår Act Svenska kyrkan i ett globalt samarbete mellan kyrkor och trosbaserade organisationer som tillsammans utgör en av världens största biståndsaktörer. Tack vare detta kan Act Svenska kyrkan agera snabbt vid katastrofer, arbeta med långsiktigt utvecklingssamarbete och vara en stark påverkansröst.