Hitta julkänslan i Uppsala nu i december

ANNONS: Nu bjuder Uppsala, eller ska vi säga Julsala, in till väldoftande julmagi, gnistrande vinterglädje och värmande julupplevelser. Välkommen att omvandla vinterrusket till en hjärtevärmande ljuspunkt tillsammans med dem som betyder mest, eller i sällskap av dig själv. Bara för en dag, eller varför inte för en hel helg?

Lussa lite lelle

Vad vore julen utan julmusik? I en av Sveriges körtätaste städer är det ingen match att lyssna på vacker körmusik, framför allt under Lucia. Så för dig som är ute efter att lyssna på korus med levande ljus i händerna och vita lusselinnen på kroppen erbjuder julen i Uppsala flera tillfällen för det. 

Under adventshelgerna dyker det också upp pop up-scener runt om i city där du kan stanna till och få en stor dos julstämning. Njut av allt från svenska klassiska toner till härliga Christmas carols.

Artister i julskrud

Att artisthimlen blir lite extra glimrande under december är lika självklart som russin i glöggen. I Uppsala avlöser julshower och julkonserter, tillsammans med ett och annat julskivsläpp, varandra i en hiskelig takt som gör utbudet stort men valet svårt.

Maxa mysfaktor på julmarknad

Mångas favorithobby inför jul stavas julmarknad. Och det har arrangörerna i Uppsala tagit fasta på – varje år blir julmarknaderna i staden fler och fler. En del är traditionella, med försäljning av hantverk, kransar och fika, medan andra är mer nischade mot en viss typ av vara eller erbjuder kringaktiviteter för både stora och små. Så välkommen att hitta inspiration till önskelistan, fylla julstrumpan med gåvor eller träffa tomten i egen hög person.

Lys upp själ och sinne

Många olika sorters vinterbelysningar pryder den eviga ungdomens stad. Förutom butikernas vackra julskyltning kläs stadskärnan i år in en helt ny vinterbelysning som ska kännetecknas av klassiska julmotiv, lekfulla inslag och kulturella skildringar av staden och dess historia. Vinterbelysningen i Uppsala tänds på första advent.

Mat och fika från advent till jul

Självklart bjuder Uppsalas krögare in till julbord; njut av allt från klassisk julmat till rätter med internationella inslag eller egen twist. För dig som bara vill ta en mysig paus i julshoppingen så kan du kura ihop dig i en skön fåtölj med en kopp rättvisemärkt kaffe och ett gottigt bakverk på något av Uppsalas alla caféer.

Julshopping

Passa på att hitta många fina paket att lägga under granen, eller spara loss på mellandagsrean. I Uppsala hittar du fina små butiker med originella föremål och slink gärna in i någon av alla second hand butiker med noga utvalda återbrukade plagg. Strosa mellan några av de trevliga shoppingstråk som Uppsala kan stoltsera med i julhandelstid. Ta del av torg- och butikshandel, eller varför inte lite hederlig fönstershopping för att inspireras, allt går enkelt att finna i centrum.

Pssst! Gå i Fanny och Alexanders fotspår; karaktärerna från den legendariske Ingmar Bergmans film och miniserie som på många sätt gestaltat det klassiska, svenska julfirandet sedan den hade premiär år 1982. Domkyrkan, Upplandsmuseet inrätt som prästgård och en våning på Trädgårdsgatan är tre av inspelningsplatserna. En promenad förbi dessa julsymboler kan verkligen få högtidskänslan att infinna sig.

Här kan du läsa mer om hur du kan uppleva julen i mysiga Uppsala!


Läs även: Kulturweekend i Uppsala – 5 tips

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top