Möten för en hoppfull framtid – som du kan bidra till

ANNONS: Vi lever i en orolig värld, men också en utvecklande och hoppfull. Över hela världen finns lokala projekt som arbetar för en bättre värld. Ett sådant finns i Indien med mål om en ljusare framtid för både människorna och samhället. Och du kan bidra till projekt som dessa i framtiden genom ditt testamente.

Alla människor på jorden lever under samma himmel, men våra verkligheter ser väldigt olika ut beroende på var du föddes. Men oavsett var du befinner dig i världen finns eldsjälar och initiativ som gör allt de kan för att hjälpa andra att få en bättre framtid.

Insatser för en ljusare framtid

Ett sådant initiativ hittas bland annat i staden Bhubaneswar i nordöstra Indien. I ett enkelt murat hus i ett slumområde anordnas ungdomsgrupper för pojkar och flickor där de möts för samtal en gång i månaden. Arbetet får stöd av Act Svenska kyrkan och innefattar också inkomstgenerande insatser, stöd till kvinnor att organisera sig och utbildning för män om kvinnors rättigheter. Målet att skapa förutsättningar för människor i slummen att själva förändra sina levnadsvillkor.

En som besökt området och en av ungdomsgrupperna för flickor är Jonna Stockman, ansvarig för gåvor och testamenten på Act Svenska kyrkan.

– Jag sitter och pratar med flickan Sitara och hennes vänner i det enklade huset i slummen. Luften står still och den höga luftfuktigheten får svetten att rinna ner för våra ryggar, berättar hon.

Utvecklande samtal

Under mötena får flickorna lära sig om och diskutera rättigheter, hälsa och lokala miljöfrågor i ett tryggt rum där allt kan sägas. Det som annars kanske anses som tabu som mens eller hur man sköter sin hygien kan de här diskutera öppet. De pratar också självförsvar och självaktning. Och inte minst – drömmar om framtiden.

Sitara med sin mamma och bror. FOTO: Josefin Casteryd/Ikon.

Rummet är också en plats att diskutera svårare frågor. I slummen lever kvinnor under stor utsatthet och flickorna berättar att de dagligen riskerar att utsättas för sexuella trakasserier och våld. Andra brott mot mänskliga rättigheter människorna i området tvingas leva med är barnäktenskap, hemgifter, abort av flickfoster, sexuellt och psykiskt våld och att flickor och kvinnor nekas utbildning.

– Jag har själv en dotter hemma i samma ålder som Sitara. Våra samtal handlar om helt andra saker, säger Jonna och fortsätter:

– Visst är flickor och kvinnor utsatta för sexuella trakasserier i Sverige men de riskerar inte att tvingas sluta skolan och ta arbete med hushållsnära tjänster vid 14 års ålder.

Drömmar skapas

Sitara har redan sett många människor fara illa, må dåligt och även dö. Det har väckt en dröm att utbilda sig till läkare för att kunna hjälpa andra. Ett hopp om en framtid hon ser ljust på.

– När jag frågar henne vad som var det viktigaste hon lärt sig på möten svarade hon hur man ska försvara sig själv mot sexuella trakasserier. Men också att träffarna stärkt hennes självkänsla och gett henne självförtroende. Själv tyckte jag att hon strålade.

Bidra för en hoppfull framtid – idag eller i framtiden

Act Svenska kyrkan stöttar många insatser likt denna runt om i världen. För att kunna göra det är verksamheten beroende av gåvor, och det finns många sätt som du kan vara med och bidra på.

FOTO: Saw Ah Khee Chel/LWF Myanmar.

Ett sätt är att ge genom ditt testamente, något som blivit allt vanligare bland privatpersoner. Genom att skriva ett testamente talar du om för dina efterlevande hur du önskar att dina tillgångar ska fördelas. Vill du ge en del av arvet till en eller flera utvalda organisationer kan du antingen välja att ge en procentandel eller ett fast belopp.

Väljer du att ge en testamentsgåva till Act Svenska kyrkan är du med och räddar liv, skapar fred, trygghet och rättvisa samt ger människor möjlighet att tillsammans bygga en bättre värld – både idag och för kommande generationer. Oavsett om du bidrar med en stor eller liten gåva, lämnar du ett arv som gör världen lite bättre.

Läs mer genom att besöka www.svenskakyrkan.se/act/testamente eller scanna QR-koden med din mobilkamera. På hemsidan kan du också beställa Act Svenska kyrkans testamentesmaterial.

Har du frågor och funderingar kan du också kontakta Act Svenska kyrkans givarservice på telefon 010-181 93 00 eller via e-post: givarservice@svenskakyrkan.se.

Du kan när som helst ge en gåva till verksamheten – och alla gåvor gör skillnad.

• Swisha valfritt belopp till 9001223.
• Ge en gåva genom Plusgiro 90 01 22-3 eller Bankgiro 900-1223.
Bidra med valfritt engångsbelopp eller bli månadsgivare här.

Om Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella utvecklings- och biståndsaktör och en av Sveriges största insamlande organisationer. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga över hela världen arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer. Act står för att agera och att omsätta tro i handling – alltid med människors lika värde och rättigheter i fokus.

Act Svenska kyrkan har 90-konto och kontrolleras av Svensk insamlingskontroll. Act Svenska kyrkans verksamhet är beroende av enskilda personers gåvor.

 Vill du veta mer? Besök www.svenskakyrkan.se/act

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top