Ismael, eller Padre Melo som han kallas i sitt kall som Jesuitpräst, är 64 år och kämpar mot fattigdom i Honduras. Han är chef för den banbrytande radiokanalen Jesuiternas Radio Progreso och researchcentret ERIC, som stöds av Act Svenska kyrkan. Där produceras såväl radioprogram som tryckt material om mänskliga rättigheter och kränkningar av dem. Kanalen belyser också problemen och potentiella lösningar.
Men att strida för rättvisa är inte alltid enkelt. Padre Melo lever under ständigt dödshot. Trots det ger han inte upp. Han har i hela 44 år kämpat outtröttligt för ett förbättrat Honduras tillsammans med de andra jesuitprästerna och Act Svenska kyrkan.
– Min religiösa tro är fast sammanflätad med humanitet. Den tro som jag lever med pratar om människovärde. Det ser jag som grunden för religiös tro, förklarar Padre Melo.
Ett av världens mest ojämlika länder där gängen styr
Honduras är ett av världens mest ojämlika länder. Omkring 62 procent av de cirka tio miljoner invånarna lever under fattigdomsgränsen, vilket beror på många saker. Dels drabbas området ofta av naturkatastrofer som har ödesdigra konsekvenser för de som lever av småskaligt jordbruk, och många har mycket svårt att försörja sig och sätta mat på bordet. Ytterligare orsaker är begränsade möjligheter för barn att gå i skola, samt en bred arbetslöshet.
Till följd av detta har våldet blivit alltmer utbrett. 2021 begicks det 39 mord per 100 000 invånare, ofta relaterat till de gäng som utpressar och slåss om droghandeln i olika territorium – ett destruktivt sätt att tjäna stora pengar i en ofta desperat livssituation. Gängen hotar även näringsidkare om de inte betalar ”skatt” till gängen i ett visst territorium. De når in överallt, även till skolorna där de säljer droger och försöker rekrytera barn.
– Arbetslösheten är relaterad till brist på permanenta utbildningsprogram. Därför söker ungdomar sig till kriminella organisationer som främjar brott och korruption, förklarar Padre Melo.
Act Svenska kyrkan stöttar Padre Melos kamp
Hoten mot demokratin, eller snarare mot den demokratiska utvecklingen, gör Jesuiternas arbete farligt. Trots det fortsätter de sin kamp och hjälper bland annat människor på landsbygden och i städernas slumområden att organisera sig för att höja sina röster och bygga en bättre framtid – och de stöttas av Act Svenska kyrkan.
Padre Melo har i hela 44 år kämpat mot orättvisor, men vad är det som får honom att orka fortsätta trots hoten?
– Min starka övertygelse och mitt hopp kommer av att jag tror på Gud. Det ger mig en enorm glädje och kraft, förklarar han och fortsätter:
– Det är många gånger de människor som lever i störst utsatthet som är de mest generösa. Imorgon ska jag till exempel besöka ett av de fattigaste samhällena i området, men jag vet att jag kommer att bjudas på majs, tortillas, ost och bli överöst med kramar.
Vill förbättra kvinnors rättigheter
Ännnu ett hot mot demokratin i Honduras är att män ofta hindrar kvinnor från att få sina röster hörda. Trots att landet skrivit under alla internationella konventioner om kvinnors rättigheter, implementeras de inte i praktiken. Det vill Padre Melo ändra på. Han är en stark förespråkare för att kvinnor ska få tillgång till sina rättigheter. För när det händer och kvinnorna får bestämma över sin egen kropp, gå i skola och arbeta för att kunna försörja sig själva blir hela landet mindre sårbart.
Jesuiterna har bland annat öppnat barn- och ungdomscentret Paso Paso (Steg för steg) i ett av Honduras värst våldsdrabbade områden. Där kan ett hundratal barn och ungdomar delta i aktiviteter, göra läxor och få stödundervisning. Centret drivs bland annat av engagerade föräldrar så som 52-åriga Rosa Elvira Muñoz. Hennes 14-åriga dotter är en av de som går på centret.
– För oss som bor här betyder Paso Paso väldigt mycket. Min dotter har fått stipendium genom Paso Paso. Det inkluderar allt som hon behöver för sin skolgång, berättar Rosa Elvira.
Padre Melo är övertygad om att en förändring är möjlig, men ett samhälles utveckling har aldrig en rak kurva. Precis som Act Svenska kyrkan menar han att det är livsavgörande för hela mänskligheten att vi hjälps åt och håller i så att vi inte ger efter för destruktiva krafter.
Dela lika under samma himmel – du kan bidra
Det är inte bara i Honduras som situationen är svår. Världen står inför en global hungerkris, men trots att det finns tillräckligt mycket resurser globalt för att lösa hungerkrisen, är världen ändå hungrigare än någonsin. Problemet är en fördelningsfråga, vi delar inte lika på makt och resurser.
Act Svenska kyrkan vill främja människors möjligheter att delta i ekonomin på rättvisa och hållbara villkor för en hållbar och rättvis matförsörjning. De arbetar med aktörer såsom kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga på plats i utsatta områden med målet att skapa möjligheter för människor att försörja sig själva.
Just nu pågår fastan och under perioden har Act Svenska kyrkan en insamlingskampanj för att lyfta det faktum att jordens resurser inte fördelas lika – trots att vi alla lever under samma himmel.
Läs mer om Act Svenska kyrkans Fasteaktion här!
Alla bidrag gör skillnad, stora som små. Här är några exempel på vad ditt bidrag kan ge:
Utbildning för jordbrukare – 100 kronor
100 kronor räcker till utbildning för en jordbrukare i Etiopien. Utbildningen ger kunskap om klimatanpassat växelbruk, trädplantering och vattenbevarande jordbruksmetoder.
Matkasse till familj – 110 kr
För 110 kronor kan en familj i Filippinerna få en ”matkasse” innehållandes ris, sardiner, köttfärs, socker, mjölk, nudlar, diskmedel och tvål.
Fyra mangoplantor till en familj – 160 kronor
För 160 kronor kan en familj i Etiopien få fyra mangoplantor. Mangoplantan tillför ny näring till jorden, minskar erosionen, ger varierad mat och tryggare inkomster.
Vill du bidra? Swisha valfritt belopp till 900 12 23. Eller betala till Plusgiro 900122-3 eller Bankgiro 900-1223.
Du kan också klicka här för att ge ett valfritt engångsbelopp eller bli månadsgivare.
En gåva som gör skillnad. Vi delar lika under samma himmel.
Om Act Svenska kyrkan
Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella utvecklings- och biståndsaktör och en av Sveriges största insamlande organisationer. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga över hela världen arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer. Act står för att agera och att omsätta tro i handling – alltid med människors lika värde och rättigheter i fokus.
Act Svenska kyrkan har 90-konto och kontrolleras av Svensk insamlingskontroll. Act Svenska kyrkans verksamhet är beroende av enskilda personers gåvor.