• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Roadtrip mellan slott och världsarv i natursköna Schleswig-Holstein och mysiga Lübeck

  Längtar du också efter att resa? Efter ett år utan resande är det hög tid att ta igen det vi missat, och finns det något bättre sätt att göra det på än genom en roadtrip fylld av härliga stopp med allt ifrån slott och mysiga städer till vackra skogar? Här ger vi dig bästa tipsen för en lyckad roadtrip i regionen Schleswig-Holstein i norra Tyskland och mysiga staden Lübeck.

  Roadtrip mellan slott och världsarv i natursköna Schleswig-Holstein och mysiga Lübeck
  Fyr på ön Sylt. FOTO: Jenny Sturm/ Shutterstock

                                                                           
  Information angående coronapandemin

  Klicka här för att ta del av aktuell information från Schleswig-Holstein om covid-19.
  Klicka här för aktuell information från Lübeck om covid-19. 
                                                                           

  Tyskland är det perfekta landet att bila runt i tack vare närheten till Sverige, det välutvecklade vägsystemet och inte minst – de många sevärdheterna. Den första regionen du når från Danmark är vackra Schleswig-Holstein där du bland annat hittar den härliga staden Lübeck. Något som är unikt med regionen är att den har två kuster, en mot Nordsjön och en mot Östersjön. När du bilar från Sverige, och genom Danmark når du regionens Nordsjökust. Efter några timmar i bil är ett hett tips att åka till någon av kustens många stränder med böljande sanddyner och ståtliga fyrar för ett svalkande dopp och en promenad för att sträcka på benen och insupa havsbrisen – och kanske uppleva tidvattnet!

  Du hittar även en fantastisk natur vid denna kust, däribland det unika Vadehavet. Det är en nationalpark och ett av UNESCO:s världsarv, som har ett rikt ekosystem med många olika arter, varav flera är hotade.

  Strandpromenaden i Sankt Peter-Ording, strax öster om Husum. FOTO: TA.SH/ Jan-Christoph Schultchen

  På Östersjökusten är vindarna lugnare, och de vackra stränderna sträcker sig nästan längs hela kustsidan. Varma sommardagar är dessa populära utflyktsmål för den som vill testa på vattensporter eller bada – eller ta en välförtjänt tupplur i någon av de karaktäristiska strandkorgarna som finns här.

  Älskar du att vara vid eller i vattnet är Schleswig-Holstein regionen för dig, här finns det gott om möjligheter att paddla, simma och segla. Har du en äventyrlig ådra och vill prova något nytt kan du testa på kitesurfing eller stand-up paddling. Och när vi ändå pratar om vatten och naturupplevelser – missa inte den unika fjorden Schlei (Slien) vid Östersjökustens nordliga del!

  Sex vackra platser du inte vill missa på din roadtrip

  I regionen finns mycket att se, däribland många majestätiska och unika slott, som alla ser ut att vara hämtade direkt från någon Disneyfilm. För att du ska hinna se så mycket som möjligt på din resa har vi har skapat en rutt som du kan köra utmed, full med sevärda platser och härliga städer, som bland annat Lübeck, att stanna till i.

  1. Husum

  Den första staden på vår roadtrip är mysiga Husum, cirka en timme från den danska gränsen. Här kan du, förutom att njuta av färska fisk- och skaldjur, besöka Nordsjökustens enda slott. Kommer du hit under mars och april får du uppleva ett hav av de berömda Husum-krokusarna som blommar framför slottet. I parken hålls även flera festivaler som "Raritäten der Klaviermusik" (Rariteter av pianomusik) eller "Pole Popenspäler Tage" (Figurteaterfestivalen).

  Om våren blommar krokusen utanför Husum slott. FOTO: Tourismus und Stadtmarketing Husum GmbH/ Kerstin Sick

  2. Ahrensburg

  Ta dig sedan cirka två timmar söderut för att nå vackra Ahrensburg och Ahrensburgs slott. Det räknas som en av regionens främsta renässansbyggnader och sevärdheter, och måste ses. Slottet har bland annat en vacker engelsk landskapsträdgård att ströva runt i, en gammal vattenkvarn och ett museum som visar aristokratisk inredningsdesign från 1700- och 1800-talen.

  Vackra Ahrensburg slott. FOTO: TASH/borowiakziehe KG

  3. Hertigdömet Lauenburg

  Det tredje stoppet tar dig till en unik och skogsrik natur – nämligen hertigdömet Lauenburg. Det ligger drygt en halvtimmes bilkörning sydöst om Ahrensburg. Det skogsrika landskapet inbjuder dig att utforska såväl cykel-, rid- och vandringsleder som lantliga värdshus och mysiga gårdscaféer.

  I hertigdömet finns också många vackra sjöar och vattendrag att promenera utmed, eller varför inte ta dig ut på det glittrande vattnet själv? 

  Vacker sjö mitt i den vackra naturen i hertigdömet Lauenburg. FOTO: TASH/MOCANOX

  4. Lübeck

  Från skog till storstad – fortsätt resan norrut till Lübeck, en knapp timmes bilfärd. Här kan du med fördel stanna en eller två veckor, då det finns mycket att upptäcka. Nedan har vi valt ut stadens guldkorn åt dig!

  Ett av den gamla Hansastadens främsta landmärken, som du inte får missa, är den vackra stadsporten Holstentor vid den västra gränsen av Gamla stan. Den gotiska porten byggdes redan 1464 och ser ut att vara hämtad från tv-serien Game of Thrones med sitt röda tegel och två torn.På en utställning i byggnaden kan du bland annat få se självaste Gustav Vasas jerkin.

   

  Uppe i St. Petetskyrkan får du en vacker vy över Lübeck, med bland annat Holstentor till höger i bild. FOTO: LTM

  När du vandrat genom porten och in i Gamla stan kan du strosa runt i den vackra stadsdelen, som är ett av UNESCO:s världsarv. Här finns hela fem kyrkor och inte mindre än 80 pittoreska gränder och gårdar bevarade, varav de flesta går att kliva in i och besöka. Kom ihåg att ducka när du kliver in genom de låga portarna till gårdarna bara!

  Njut av ett glas vin på någon av de små gårdarna. FOTO: LTM

  I Gamla stan finns det även spännande kulturella upptäckter att göra, och hela stadsdelen är full av små, trevliga gallerier, som till exempel Kontrapost och Kunstraum K70. Här hittar du även det populära som Europeiska Hansamuseet. Där kan du lära dig mer om Hansans historia på en guidad visning, som finns tillgänglig på svenska. Tänk på att du behöver boka biljetter i förväg online om du vill besöka museet.

  Lübeck bjuder även in till härlig shopping på gatorna Hüxstrasse och Fleischhauerstrasse i gamla, vackra K-märkta byggnader. Här har de flesta butiker kvar sin historiska atmosfär, och inte sällan kan ägarna berätta om butikens historia och vad den användes till tidigare. Köp med dig unika hantverk eller fina souvenirer hem – eller varför inte god marsipan? Lübeck är nämligen känd som marsipanens huvudstad. Ett hett tips är att ta dig till caféet Niederregger, som ligger i Gamla stan mitt emot rådhuset. De har marsipan i alla möjliga varianter, med allt ifrån marsipanbröd, marsipanpotatis och marsipankakor. Du kan även besöka Niederegger Marzipan Museum som bland annat visar upp inte mindre än tolv statyer i verklig storlek, helt gjorda i marsipan! 

  Unika skulpturer på Niederegger Marzipan Museum. FOTO: LTM

  När det kurrar i magen är det inte långt mellan stadens mysiga restauranger, caféer och delikatessbutiker som erbjuder allt ifrån frukost och brunch till lyxigare middagar. Staden är dessutom sedan 2011 utnämnd som en "Fairtrade stad", och många caféer, restauranger, hotell erbjuder rättvisemärkta produkter.

  Några populära restauranger är Miera på Hüxstrasse, som erbjuder italiensk mat och har en härlig innegård, The Newport som ligger precis vid vattnet och har en gästhamn med upp till 50 båtar, och Schiffergesellschaft (Sjömännens gille), som ligger i en byggnad från 1500-talet och som bland annat erbjuder goda fiskrätter. Glöm inte att testa det berömda vinet Rotspon när du är här i Lübeck.
  Läs mer om Lübecks gastronomi här!

  Njut av god mat på restaurangen The Newport i hamnen. FOTO: LTM

  Nyfiken på hur staden ser ut från vattnet? Packa lite picknick och hyr en båt och ta dig runt med – en perfekt aktivitet en varm sommardag.

  Upplev Lübeck från vattnet. FOTO: LTM

  5. Eutin

  Cirka 40 minuter från Lübeck hittar du gemytliga Eutin med sitt ståtliga barockslott och stora slottsträdgård. Den gjordes i slutet av 1700-talet om till en engelsk landskapsträdgård som ett tecken på upplysningen – och än idag kan du promenera runt fritt i den vackra miljön. Slottet har även ett museum med bland annat utställningar om många av Europas kungahus. En rolig kuriosa är att Liza Minnelli sov i paradbädden på slottet i filmen Cabaret!

  Barockslottet i Eutin. FOTO: TASH/borowiakziehe KG

  6. Plön

  Nästa stopp är Plön, som ligger en kvart väster om Eutin. Här finns inte mindre än ett dussin sjöar att paddla på eller svalka sig i, en idyllisk gammal stadskärna att strosa runt i och ett sevärt slott – det magnifika rokokoslottet Plön, som ligger mitt i sjön med samma namn. Den restaurerade byggnaden är öppen för allmänheten och är plats för många kulturella evenemang.

  Plön slott i sommarsolen. FOTO: TASH/borowiakziehe KG

  Lugn på spa och unika boendealternativ

  När det kommer till boenden finns det många alternativ och du kommer garanterat hitta något som passar dig. Dessutom erbjuder allt fler värdar hållbara semesterupplevelser. En alldeles unik boendeform hittar du i Prinzenholz naturpark vid Kellersee, strax norr om Eutin. Här kan du nämligen övernatta i gamla fat som man tidigare lagrat rom i, men som idag förvandlats till ett klimatvänligt övernattningsalternativ.
  Läs mer om regionens hållbara turism här!

  Sov i romfat i Inland, Breiholz. FOTO: TASH/MOCANOX

  Vill du njuta av havets helande egenskaper kan du besöka något av de wellness- och thalassoterapicenter som finns här. Det är du väl värd efter det annorlunda året som passerat och innan bilfärden hem till Sverige igen?
  Läs mer om regionens wellness- och thalassoterapicenter här!

  Vill du köpa med dig något hem, kanske till grannen som tagit hand om posten? Då kan du överraska med vin från regionen – ja, man odlar faktiskt vin här trots de tidvis friska vindarna. Så stanna till vid någon av de mysiga vingårdarna, som Weingut Ingenhof i Malkwitz strax norr om Eutin eller Schatoh Feldmark i Bargteheide norr om Ahrensburg, innan du vänder hemåt igen.
  Läs mer om regionens gastronomi här!

  Trevlig resa!

  Läs mer om vad du kan se och uppleva i Lübeck här! 

  Läs mer om vad du kan hitta på i Schleswig-Holstein här!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!