• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Helena Rönnberg

  Små beslut kan göra stor skillnad

  Han hade länge haft ont i ryggen, men inte gått till läkaren. Väntat, tänkt att det är väl åldern, vem har inte ryggvärk ibland? Kanske var han också rädd för vad en undersökning skulle kunna visa.
  På en middag under en konferens hamnade vi bredvid varandra, och kom att prata om vad man lägger sin tid på. Vad man värdesätter, och vilka prioriteringar man gör i det lilla, som ändå påverkar det stora.
  Tänk, vad trevligt vi hade, konstaterade vi bägge lite förvånat. Ibland blir en jobbmiddag med avlägsna kolleger mest som att trampa vatten, men inte den här kvällen. Vi var till och med några stycken som efter middagen "gick vidare", det där man gjorde ofta förr men numera sällan orkar efter en lång dag och kväll.
  När han sedan fick diagnosen prostatacancer var den alltför långt gången.
  På hans begravning kändes det så overkligt, som det alltid gör när någon alltför ung dör. Hur kan solen fortsätta skina, hur kan vardagstrafiken strömma förbi utanför kyrkan, hur kan våra tidningar fortsätta att komma ut, trots att han har lämnat oss?

  I det här numret av Icakuriren uppmärksammar vi prostatacancer, som är den vanligaste cancerformen i Sverige, dubbelt så många dör i den som i bröstcancer.
  Vi har intervjuat Anders Malmsten, som berättar om när han fick diagnosen. Anders funderade länge på att skriva en bok i ämnet, och han berättade för mig att i USA finns en bok om prostatacancer som riktar sig till kvinnor, med andemeningen att man ska se till att ens man går och testar sig. Läs om Anders Malmstens erfarenheter här >>.
  Jag hoppas intervjun kan inspirera ännu fler att gå och testa sig, eftersom vi vet att tidig upptäckt ökar chansen för framgångsrik behandling.
  Men jag vet också hur det är, i vardagen. Man tar sig inte tid, skjuter upp. Skyller på tidsbrist och tränger undan. Gör inte det! Du hinner undersöka dig. Det är precis de där små besluten som i slutändan kan göra väldigt stor skillnad. Skillnad på liv och död, faktiskt.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!