• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Helena Rönnberg

  I det grå rummet rymdes hela världen

  Somliga saker gör mig extra stolt över Sverige, och bland dem är biblioteken. Grundtanken att böcker ska vara tillgängliga för alla är fantastisk, och även om själva ordet betyder förvaring av böcker, så är biblioteken så mycket mer.
  Själva lokalen är inte alltid den mest inspirerande, min förortsfilial där jag bodde när barnen var små var en hyfsat trist kommunal lokal.
  Och ändå, inne i det grå rummet rymdes hela världen. Där fanns bilderböckerna, där fick vi tips om högläsningsböcker för olika åldrar, där kunde barnen slå sig ner vid de pyttesmå stolarna där böcker låg utspridda över bordet som en buffé av fantasi och inre upplevelser.

  När jag läser artikeln om den lilla byn Ramsberg i det här numret av Icakuriren kan jag nästan minnas doften från mitt bibliotek. Den lite torra dammiga lukten av böcker, ackompanjerad av ett dämpat samtal och ett svagt prasslande från gubbarna som satt och bläddrade i tidningsrummet.
  I Ramsberg har det lokala biblioteket nu lagts ner, precis som på över 500 andra platser i Sverige de
  senaste 20 åren. Det kostar för mycket, menar kommunpolitikerna.
  Nu behöver jag inte fatta den typen av budgetbeslut, men har man verkligen tagit med vad biblioteken bidrar med i kalkylen, vad de står för?

  Nuförtiden, när hela landet kryllar av inbyggda köpcentrum (jo, förstår ni barn, sådana fanns inte när jag växte upp, "shopping malls" var något man läste att de hade i USA). Kommersiella tempel som är privat mark, så att alla som inte passar in kan köras ut. Där man inte får ha torgmöten, och det enda sättet att samlas för en grupp människor är om man köper en dyr kaffe.
  I den värld vi har byggt oss är biblioteken en utpost där man får vara lite som man är. Det är också en av få offentliga platser som erbjuder en lugn ljudmiljö. Ingen bakgrundsmusik som ska få oss att vilja köpa, inget tröttsamt buller. En plats för lugn och ro, böcker och kunskap. Det borde vara en självklarhet i ett tänkande samhälle.
  Det tycker byinvånarna i Ramsberg också. Läs om deras civila olydnad på sidan 50. Heja boktjuvarna!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!