• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Helena Rönnberg

  Tid för innemys

  För många år sedan hade jag en kollega som vid midsommar och tiden för sommarsolståndet nästan tvångsmässigt konstaterade att "nu går vi mot mörkare tider, det är bara ett halvår kvar till julafton". Vi jobbade tillsammans i elva år, och jag tror inte han missade att påpeka detta faktum ett enda år. Lite som Nalle Puhs vän Ior adderade han med ett lugnt konstaterande ett litet stråk av sorg och vemod till oss andra, som var mitt uppe i vår midsommarglädje.
  Jag brukar sända honom en tanke när hösten kommer, och kylan – som alltid överraskar mig, det var ju nyss badsäsong – får mig att ta fram vantarna.
  Nu, tänker jag, nu närmar vi oss, precis som du brukade påpeka i midsommartid.

  Och kanske är det därför hösten är min absoluta favoritårstid. För att det ligger ett stråk av annalkande mörker och lurar i kalendern.
  För aldrig njuter jag så mycket av solen som de där sista helgerna då man konstaterar att den faktiskt värmer fortfarande. Naturen bjuder på fantastiska färger och luften är så klar och krispig.
  Visst är det något med att vi vet att tiden snart är kommen för kylan, kala grenar och korta dagar. Som att festen alltid är roligast precis innan man måste gå hem.
  På hösten kan man dessutom kura inomhus utan att få alltför dåligt samvete. Tända ljus, ta varma bad och gosa in sig i koftor och filtar.

  Låt Icakuriren följa dig över helgen, vare sig du sitter i fåtöljen och myser eller sitter vid köksbordet med en kopp kaffe och bläddrar.
  Läs om Isaac Grünewald, konstnären som som kanske inte riktigt har fått den plats i konsthistorien som han borde få. Laga bekväma middagar i en ugnsform, och se om pysslet som Elin Ek bjuder på kan få igång kreativiteten.
  Dessutom har vi mött Sven-Bertil Taube och visar vinnarna i fototävlingen om läsarnas finaste blommor. En höstmix som jag hoppas känns både inspirerande och intressant.
  Själv ska jag njuta av stunden med min gamle väns ord i minnet: njut medan det varar.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!