– Färskpotatisen är det perfekta tillbehöret till grillat, menar Hanna Wiik-Hansen. Men det man längtar efter under vintern är den där allra första. Jag är uppväxt på landet, och att dra upp de tidigaste plantorna, sen bara koka dem i saltat vatten med dill, och njuta med smör och salt är helt oslagbart.
Sophie Ljungkvist instämmer.
– Men det är kul att hitta på lite nya grejer också.
Klicka på rätterna och kom direkt till recepten.
Barmästare Jakob Sandesjöös specialkomponerade drinkar för Icakuriren:
• Jack Punsch med exotisk frukt
• Swedish summer med dill
• Pepperita med paprika
Sophie och Hannas tilltugg, förrätt, varmrätt och kalla såser
• Färskpotatisterrin med rökt lax
• Enkla potatistapas med matjessill
• Bondsallad med nobisdressing
• Citrusglazad biff med potatissallad
• Marinerade kycklingspett med basilika- och parmesandressing
• Potatis- och grönsaksspett
• Grillad fläskkarré med citronsmör
• Potatisfocaccia som hamburgerbröd
• Lammburgare med gurkyoghurt
• Grillad lax med löjromspotatis
• Citrusyoghurt
• Senapskräm
Båda tjejerna, som jobbar på Långbro Värdshus utanför Stockholm, gillar verkligen att grilla.
– Dofterna är helt underbara och grillning är enkel och opretentiös matlagning, säger Hanna. I vår familj jagar och fiskar vi mycket och det mesta går att grilla.
Maten tjejerna bjuder är rustik men känns ändå fräsch och modern, med mycket grönt.
– Det är sån mat vi gillar och som vi lagar här på Långbro, säger de.
Då återstår bara en fråga.
I åtta fall av tio är det mannen som grillar. Hur ska ni tjejer ta tillbaka grillen från oss gubbar?
– Vi får väl helt enkelt börja ta lite mer plats, garvar Sophie. Det är roligt att grilla!
Av: Måns Falk