Maximteaterns vd Ellen Tejle fick barn och chockbesked samtidigt: ”Emilio hjälper mig att orka vara glad”

Ellen Tejle ska rädda den anrika Maximteatern i Stockholm med hjälp av mod, framtidstro och ett helt nytt kulturtänk. Men samtidigt har hon upplevt både sin bästa och sin värsta tid i livet.

Det är rätt fantastiskt att möta en entreprenör som Ellen Tejle. Det tycks som att hon, genom nästan hela sitt 40-åriga liv, aldrig lyssnat till ord som ”det går inte” eller ”det är ingen idé”.

I stället har hon tack vare en obändig tro på att saker och ting går att förändra, lyckats skaka om i princip hela världens filmindustri och hamnat på BBC:s lista över en av vår tids mest inflytelserika kvinnor. Bland annat.

Och nu väntar ännu en utmaning. Vi möts utanför en klassisk adress i Stockholm, Maximteatern vid Karlaplan. Här ska Ellen som ny vd försöka få liv i vad många idag betraktar som något hopplöst otidsenligt – en mötesplats för kultur.

Ellen Tejle

Ålder: 40 år.
Familj: Fästmannen Mikael Salo, 45, sonen Emilio, två år.
Bor: Lägenhet i Hägersten, Stockholm.
Yrke: Kulturproducent.
Motto: Förändra och förändras.
Aktuell: Vd för Maximteatern i Stockholm som öppnade 20 september. Bland artisterna i höst märks Valy, afghansk-persisk popstjärna, Little Jinder, Amanda Bergman, jazzgitarristen Bill Frisell, och brasilianska Joao Bosco & Jaques Morelenbaum med flera. Här ska även sändas livesänd teater från National Theatre i London och opera från Metropolitan i New York.

Maximteatern ska vara som ett kulturhus

Premiären är i slutet av september och det hamras och spikas för fullt i lokalerna vid tillfället för intervjun. Allt har gjorts om, framför allt har teatern ljudisolerats för att grannarna ska slippa höra varje replik. Maxim ska inte längre vara en ­teaterscen i mängden, utan mer som ett kulturhus med flera barer och mötesplatser.

– Vi vill att alla som kommer ska känna gemenskap, spänning, mod och eufori, säger Ellen. Här ska finnas plats för musik, humor, dans, film, teater och samtal.

”Kultur är kittet för att vara människa. Här ska vi bygga en framtid som man vill vara en del av”, säger Ellen Tejle, ny vd för Maxim i Stockholm. Foto: TT

Just tillsammans har länge varit ett ledord för Ellen. Uppvuxen i lilla Undrom, nära Sollefteå ”där Stefan Löfven också växte upp”, inflikar Ellen, är hon van vid en stark gemenskap där alla fick vara med.

– Det var otroligt kreativt och sprudlande i lilla Undrom. Du kunde göra vad du ville, radioprogram, en tidning, eller spela teater.

– Mina föräldrar var typiska gröna vågare och lärde mig att får du en idé, så bara kör.


LÄS ÄVEN: Axel Öhman har väckt liv i kultbiografen Fågel Blå


Affischen hemma i barnrummet förställde Nelson Mandela, och han har varit en förebild hela livet. Redan som tio-åring startade hon sin första förening,”5V”, som ska utläsas ”vi vill våran värld väl”.

– Vi samlade in pengar, kläder och saker till de som hade tufft i kommunen, för att försöka jämna ut.

Känslan för rättvisa har hon alltid haft i sig, förklarar hon.

–  Ja, jag är en sådan som går emellan och stoppar slagsmål. Idag har jag insett att jag inte kan rädda alla, men känslan finns fortfarande kvar.

Efter att ha pluggat till journalist upptäckte Ellen snart att hon bäst kunde använda sina krafter kopplat till kultur och demokratifrågor.

Ellen Tejle tog över Bio Rio

2008 var hon med och tog över den gamla kvartersbiografen Bio Rio på Södermalm i Stockholm. Det blev snart en mötesplats med både mat och film, och hennes restaurang ”Barbro”, beskrivs som en unik satsning.

– Jag var så trött på all rasism, sexism och svart arbetskraft som fanns i branschen, så jag ville bevisa att det skulle gå att göra en restaurang till den bästa arbetsplatsen, där en diskare skulle vara lika mycket värd som kocken.

–Det gick!, säger hon, men tillägger med ett skratt att de ibland nog var ”rätt trötta på mig och mina olika utbildningar”.

A-märkte filmer och hamnade på BBC:s lista över årets mest inflytelserika kvinnor

Det var också nu som Ellen tog initiativ till den så småningom världsberömda A-märkningen av filmer. Den var tänkt att fungera som en sorts konsumentupplysning där en A-märkt film skulle klara det så kallade Bechdeltestet. Det är ett test som innebär att filmen innehåller två kvinnliga karaktärer som pratar med varandra – om något annat än män.

–Det blev en artikel i The Guardian, som sedan spreds globalt. Plötsligt blev jag en talesperson för jämställdhet och feminism, och fick skriva en debattartikel för NY Times.

Året var 2013 och snart befann sig Ellen åka runt i världen och berätta om sina tankar bakom märkningen. Kina, Sydafrika, Brasilien, liksom USA och Europa kallade. Snart hamnade hon också i dokumentären ”This changes everything”, en film om sexismen och ojämställdheten inom filmbranschen. Andra medverkande var bland andra Cate Blanchett, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Natalie Portman och Geena Davis… Uppmärksamheten ledde i sin tur till att när BBC 2018 offentliggjorde sin årliga lista över årets mest inspirerande och inflytelserika kvinnor var Ellen Tejle med – som andra svensk någonsin, året före Greta Thunberg.

– Helt galet såklart, jag trodde de tagit fel.

Maximteatern premiärinvigdes tidigare i höstas. Foto: TT

Uppmärksamheten lärde ­Ellen Tejle en viktig sak.

– Det går att påverka världen! Den lilla människans initiativ kan få synergier som sprider sig i hela världen.

– Och A-märkningen har haft effekt. Det händer saker hela tiden, filmbolagen har fått upp ögonen för inte bara sexism utan också rasism.

Ifjol tackade alltså Ellen ja till att ta över och bli vd för nya Maxim, och man förstår snabbt att hon vill ta med sig sina ideal ända in på scenen.

– Här ska skapas en hoppfull framtid. Det ska vara en plats där du till exempel ska kunna lyssna till en fredspristagare tio år innan hen tar emot priset.

Var med i första säsongen av ”Gift vid första ögonkastet”

Ellen Tejle var också en av pionjärerna i SVT:s kritiserade ”Gift vid första ögonkastet”. Hon var med första säsongen 2013 och det var en väldigt negativ upplevelse.

– Jag ställde upp för att jag hade en självbild av att jag var så ful, det ville jag ändra på. Jag trodde det skulle bli supertufft att se mig i tv, men istället fick jag med mig bilden att av ”den där tjejen som jag ser, hon är ju riktigt fin”.

Däremot fick hon utstå en hatstorm, hennes kortklippta hår och inte helt trådsmala kropp, var uppenbarligen provocerande och det gick så långt att Ellen fick hjälp av livvakt, och inte fick gå ut själv offentligt.

Programmet bidrog däremot till att Ellen bestämde sig för att ansöka om adoption som ensamstående mamma, och nu gör vi ett snabbt hopp till hösten 2023. Ellen har efter flera års utredning och väntan äntligen fått besked om att hon ska få hämta sin lille son i Colombia. Hemma väntar fästmannen Micke Salo, hållbarhetskonsult och en av delägarna i Maxim och livet tycks rulla på enligt plan.


LÄS ÄVEN: Kulturhuset – 50 år ungt


Hämtade sin adoptivson när hennes fästman fick sepsis

Men då, i nästan samma ­sekund som hon tar emot Emilio, ringer telefonen. Hennes fästman Micke har hittats livlös utan puls, hjärtat har stannat, han är i princip död. ”Vi har gjort hjärt- och lungräddning i två timmar, alla revben är brutna”. Sedan kommer nästa slag; det är sepsis, han måste amputera båda benen för att överleva.

– Det var en fruktansvärd upplevelse, han hade inte många procents chans att överleva, även om de amputerade.

– Samtidigt hade jag lilla Emilio i min famn, som tog mitt hjärta direkt.

Sedan följer en oviss tid. Micke kämpar för sitt liv, ­Ellen sover ingenting, äter ingenting, men Emilio gör att hon inte ramlar ihop helt.

Micke överlever och nu ska den lilla familjen bygga upp en ny tillvaro. Ellen ska fortsätta med Maxim, det är de överens om, det är hennes och Mickes gemensamma dröm.

– Men våren var jättetuff, det kändes som alla behövde mig, jag hann inte med någon återhämtning alls. Mina föräldrar flyttade ner och bodde hos oss, annars hade det inte gått över huvud taget.

Bygger familj och kulturhus

Idag bygger Ellen familj och kulturhus parallellt.

– Micke är så otroligt moti­verad och stark. Jag fattar inte hur han orkar, men han har tagit det mycket bättre än jag.

– Emilio har också hjälpt mig att orka vara glad. Han är en motivator för att vara här och nu. Varje dag när jag ser honom kan jag knappt tro att det är sant.

Livet börjar få tillbaka sina rutiner, och Ellen kan se fram emot premiären.

Hon kastar en ostressad blick mot byggarbetsplatsen.

– Det är bara att försöka leva i nuet. Blir det inte exakt klart, så kommer det att gå bra ändå.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top