Språkexperten svarar: Varför säger vi ”jag vaccinerar mig”?

”Visst bör man säga ”Jag LÅTER vaccinera mig” och inte ”jag vaccinerar mig” – jag gör det ju inte själv?”, frågar en läsare. Läs Sara Lövestams svar här!

Fråga

Visst bör man säga ”Jag LÅTER vaccinera mig” och inte ”jag vaccinerar mig” – jag gör det ju inte själv?

Kristina


LÄS ÄVEN: Språkexperten svarar: Kan man säga ”billigt pris”?


Sara Lövestam: Språket tolkas inte alltid bokstavligt

SVAR Rent logiskt har du förstås rätt, om man ser språket som något som alltid ska tolkas bokstavligt. Men i svenskan finns ett mönster som du säkert känner igen: Den som säger ”har du klippt dig” menar egentligen ”har frisören klippt dig”, och ”hon utbildade sig till psykolog” betyder i själva verket ”lärarna på högskolan utbildade henne till psykolog”. Som en konsekvens har en annan formulering utkristalliserats; för att visa att det inte är någon annan som utfört handlingen på en, lägger man till ett ”själv”. Alltså: Så länge man inte säger ”jag har vaccinerat mig själv” tycker jag att det går bra att säga att man vaccinerat sig, även om det är någon annan som stuckit in nålen.

Språkexpert Sara Lövestam

Sara Lövestam

Ålder: 43 år.
Familj: Sambo.
Bor: I Stockholm.
Gör: Språkvetare och författare. Domare i radions Lantzkampen, språkexpert i Nyhetsmorgon i TV4 och språkkrönikör i Svenska Dagbladet.
Fritidssyssla: Bygga, baka och odla.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top