Språkexperten svarar: Kan man säga ”billigt pris”?

”I din bok ”Handbok för språkpoliser” har du skrivit ”billigt pris”. Heter det inte högt/lågt pris eller dyr/billig vara?, frågade Kristina. Läs Sara Lövestams svar här!

Fråga

I din bok ”Handbok för språkpoliser” har du skrivit ”billigt pris”. Heter det inte högt/lågt pris eller dyr/billig vara? 

Kristina


LÄS ÄVEN: Språkvetaren svarar: Varför heter det inte ”sjukskötare”?


Sara Lövestam svarar

Med tanke på målgruppen för boken förvånar det kanske ingen att jag fått flera mejl och brev om denna formulering. Men man kan faktiskt skriva billigt pris. Billig betydde ursprungligen ”skälig” och återfinns bland annat i äldre rättegångsprotokoll, där man gärna skrev om billiga domslut och obilliga straff. Ursprungligen var det alltså rätt att skriva billigt pris men fel att skriva billig vara – men språket förändras ju. Idag har billig genomgått en betydelseförskjutning och det är helt korrekt att skriva billig vara. Men den äldre formuleringen billigt pris hänger också kvar som ett fast uttryck, som står med i alla våra stora ordböcker. 

Språkexpert Sara Lövestam

Sara Lövestam

Ålder: 43 år.
Familj: Sambo.
Bor: I Stockholm.
Gör: Språkvetare och författare. Domare i radions Lantzkampen, språkexpert i Nyhetsmorgon i TV4 och språkkrönikör i Svenska Dagbladet.
Fritidssyssla: Bygga, baka och odla.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top