Blir man sjuk av drag? Expertens 3 bästa tips för att skydda sig mot förkylning

”Sitt inte vid fönstret, du kan bli sjuk!” Gammal amsaga i stil med att inte bada efter maten – eller finns det faktiskt en smula sanning i hälsovarningen om att akta sig för drag? Här är svaret.

Den gamla oron för luftströmmar delar vi med många i Europa. I till exempel Tyskland har rädslan för ”zugluft” till och med kallats för kulturell fobi. Och vid en värmebölja för några år sedan så fick Röda Korset faktiskt driva en kampanj för att lära tysken att det inte var farligt, utan till och med nödvändigt, att sätta på en fläkt i värmen…

Virus smittar, inte drag

Folkhälsomyndigheten avråder visserligen från luftinsläpp som sker snabbare än 0,15 meter per sekund. Men Krister Tano, ”förkylningsexpert” och överläkare vid öron/näsa/hals-mottagningen vid Sunderbyns sjukhus samt forskare vid Umeå universitet, betonar att förkyld blir man av virus, inte av snabb luft! Snarare blir vi sjukare av dålig ventilation, där kvalster och mikroorganismer kan frodas, än av hus med bra självdrag.


LÄS ÄVEN: Grönt är skönt – och avgörande för hälsan


– Däremot kan man ju få förkylningsliknande symptom, ha en strävhet i halsen och en irritation i slemhinnorna, om man har suttit i en väldigt dragig och kall miljö. Du kan känna dig ”hurven” och det kan rinna från näsan. Men det är ju ingen ”äkta” förkylning, och beviset på det är att man brukar återhämta sig väldigt snabbt när man väl byter miljö. Och så är det ju inte med riktiga förkylningar där viruset ändå har sin gång i kroppen.

Kyla bidrar

Däremot, medger han, finns det en större risk att bli förkyld, alltså smittas av virus, när det är just lite kyligt.

– Virusen överlever längre i torr och kall luft, men det måste ju fortfarande finnas någon som har hostat eller nyst i rummet. Vid varm och fuktig luft så faller virus snabbare till marken och hinns inte tas upp på samma sätt. Det är en av anledningarna till att vi oftare blir sjuka under vinterhalvåret. På samma sätt kan ett väldigt luftkonditionerat utrymme, som på ett flygplan, ge vissa förutsättningar för virus att hålla sig flygande. Men man sitter också väldigt tätt, så enbart luftkonditioneringen i sig kan alltså inte göra dig sjuk, summerar han.

Skydda dig mot virus – förkylningsexpertens tips

Förkylningsforskaren Krister Tano.

1. Håll nässlemhinnan pigg med koksalt

Eftersom rhinovirus, den vanligaste formen av förkylningsvirus, sätter sig i näsan, så är slemhinnan där extra viktig. En torr nässlem­hinna gör flimmerhåren sämre på att stoppa virus. Förebygg gärna förkylningar med koksaltlösning eller näsoljespray regelbundet, särskilt om du vet att du har trånga partier i näsan för då blir slemhinnan lättare uttorkad.


LÄS ÄVEN: Träna några minuter om dagen – 10 mikrovanor som får dig att må bra


2. Följ gamla pandemiregler

Att hålla avstånd, hosta i armvecket och praktisera god handhygien hjälper fortfarande väldigt mycket!

3. Kanske lite extra D-vitamin

I allmänhet är vi ju välnärda i Sverige, så därför behövs det oftast inte kosttillskott. Extra C-vitamin visar exempelvis ingen effekt, eftersom vi så sällan lider brist på detta. Däremot finns det en risk för låga D-vitaminnivåer under vinterhalvåret när det är dåligt med sol, så här kan man tänka sig att ett tillskott ändå gör skillnad!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top