Av allt hälsovådligt som kan drabba en under den kallaste årstiden, så är det förstås inte det vanligaste att man delar öde med flickan med svavelstickorna…
Cirka 130 personer om året fryser ihjäl i Sverige, och en förhållandevis stor andel av dem är äldre personer, med alkohol- och drogmissbruk, psykiatrisk sjukdom och demens som starkt bidragande orsaker. Men forskarna misstänker också att det finns ett mörkertal, och att vad som har verkat vara en ”vanlig” hjärtinfarkt eller stroke ibland kan ha varit följden av nedkylning.
Ökad risk att fara illa i kylan för vissa
I kylan drar nämligen blodkärlen sig samman. Med några rejäla pustar kall vind i ansiktet stiger blodtrycket. Och vintertid andas vi dessutom in mer partiklar på grund av extra eldning av fossila bränslen. Tillsammans kan allt detta skapa en ”perfekt storm” för en person med viss sårbarhet från början.
– Det beror väldigt mycket på vem du är ifall du har ökad risk att fara illa i kylan. Både muskelmassa och underhudsfett är viktiga faktorer, och egentligen har du bäst chans att klara dig om du är både någorlunda fet och vältränad samtidigt. Är du 65+, har hjärtkärlsjukdom eller diabetes, eller är väldigt mager, så har du förstås sämre förutsättningar. Men när det gäller just risken att frysa ihjäl så handlar det också väldigt mycket om hur du är klädd och hur du har riskbedömt situationen du ger dig ut i, förklarar Helge Brändström, överläkare och köldexpert vid Norrlands universitetssjukhus.

Underrätta anhöriga om du ger dig ut i naturen
Han påpekar att själva utomhustemperaturen faktiskt inte spelar störst roll. Det behöver inte vara ”Norrlandskallt”. Det vanligaste är nämligen att dödsfallen sker i det ganska milda spannet mellan 15 plusgrader och 15 minus, och bakgrunden är ofta att man missbedömt något. Kanske var det vädret som slog om, och kläderna man hade på sig var då plötsligt inte alls tillräckliga. Eller så var man bra klädd, men så slutade snöskotern fungera när man var många mils vandring hemifrån, i djup snö och kyla. Olyckor händer, och är det dessutom både blött och blåsigt ute så tar det inte så lång tid att bli nedkyld.
– Ska man ut i naturen på vintern så är därför alltid bra att underrätta sina anhöriga om var ungefär man kommer att befinna sig, så att de vet var de ska börja leta. Det är också klokt att ha varma kläder och något energirikt att äta i bagaget på bilen. Ofta är vi ju klädda för inomhustemperatur när vi kör bil, men det räcker ju inte alls om vi blir stillastående med bilen i kylan i många timmar, poängterar Helge.
LÄS ÄVEN: Grönt är skönt – och avgörande för hälsan
5 saker att undvika i kylan
1. Att vara för dåligt klädd
Till exempel att inte ha en mössa som går ner över öronen, och att bära fingervantar…
– Snygga skinnhandskar är inte bra under köldknäppen. Även om de är fodrade så finns det risk för köldskador på händer. I kyla är det tumvantar och tumhandskar som gäller. Även underkläder bör vara av annat slag när man är ute i riktigt kallt väder. Speciellt män har en ökad risk för att förfrysa underlivet eftersom det naturligt sticker ut lite mer. Fenomenet kallas ”polar-penis”. Men även kvinnor ska tänka på detta och det finns vindtäta kalsonger och trosor som man bär utanpå de vanliga. En halsduk som går hela vägen runt halsen, så kallade ”buffar”, är också väldigt bra. Sådana kan man bära flera stycken av samtidigt och låta en gå upp över huvudet. Vi förlorar ju väldigt mycket värme från just hals- och bröstregionen annars, kommenterar köldexperten Helge Brändström.
2. Att ha för små skor
Det är ett vanligt misstag att tro att man ska ha samma skostorlek året om.
– Under köldknäppen behöver vi faktiskt skor som är 1–2 storlekar större än vanligt, så att det finns utrymme för extra sockar och varmare sulor.
3. Att inte ha kollat väderprognosen
Vinden är en faktor som alltid ska beaktas vid kyla. Redan vid nollgradigt så gör en svag vind (1,5-3,5 m/s) att det känns som minus fyra. Och blir vinden dessutom frisk (8–14 m/s) så är kyleffekten på huden som -15. Vid minus fem grader i vindstilla blir kyleffekten -14 i svag vind och hela -25 vid frisk!
LÄS ÄVEN: Besegra tröttheten i vinter: 4 viktiga tips som hjälper
4. Att glömma packa mellanmål
Om du har oturen att fastna i kylan så behöver du tillföra extra energi för att hålla värmen, och det bästa sättet är genom socker som snabbt kan öka förbränningen. Både fett och protein tar längre tid på sig för att generera kroppsvärme. Se därför till att packa med lite energität skaffning om du ska ut i kylan.
– En varm dryck kan förstås kännas behaglig att dricka, men det viktigaste är alltså att den innehåller socker. Annars är det till och med bättre att välja en kall dryck som innehåller socker än att den är varm i sig.
5. Att kombinera kylan med fysisk ansträngning
Detta gäller speciellt om du har hjärtproblem. ”Äldre man med hjärtproblematik skottar snö” kan tyvärr bli en perfekt grund för en hjärtinfarkt. Vanliga hjärtmediciner, som betablockerare, ökar också risken för köldskador på dåligt täckta händer.

3 tips för att få upp värmen i kylan
- Om du förfryser huden på dåligt täckta händer, vilket till exempel kan visa sig som vita fläckar och känselbortfall, så är hud mot hud bästa behandlingen. Stoppa in de där iskalla fingrarna i en varm armhåla!
- Fryser du om händer och fötter inomhus, så få upp värmen genom varmare kläder, till och med mössa kan bidra, men prova också varma fotbad och handbad. Vi blir fumligare och får sämre balans när händer och fötter är kalla, så ett bad eller en varm sköljning kan även minska olycksrisken hemma.
- Är det riktigt kallt inomhus, till exempel vid ett långvarigt strömavbrott, så slå upp ett tält inomhus och sov inuti detta! Ett litet utrymme är lättare att värma upp med sin kroppsvärme.
LÄS ÄVEN: Så håller du dig varm när det är kallt inomhus
Fakta: Hur kall kan man bli?
Om olyckan är framme och man fastnar utomhus så ska man veta att en kropp kan kylas ner väldigt mycket utan att hoppet är ute.
Men redan vid en kroppstemperatur på under 37 grader så börjar man ofrivilligt huttra, vilket höjer värmeproduktionen.
Huttrandet avtar sedan vid cirka 33 grader i kroppstemp.
Och vid under 28 grader, så är hypotermin livshotande. Många är då medvetslösa och livstecken kan vara nästan omärkliga, men det finns fortfarande hopp! Det finns exempel på så låg kroppstemperaturen som 13,7 grader, där hjärtat hade slutat slå, men efter uppvärmning med hjärt-lungmaskin och intensivvård, så började hjärtslagen igen, och patienten kunde så småningom göra en full återhämtning till ett normalt liv.
Inom sjukvården säger man därför att ”ingen är död förrän varm och död”.