Pollensäkra hemmet – 7 saker att göra för att minska pollen inomhus

För många innebär våren och sommaren kliande ögon och rinnande näsa. Men det finns saker du kan göra för att minska mängden pollen inomhus. Här listar vi sju smarta knep!

7 saker du kangöra för att minska pollen inomhus:

1. Undvik att vädra

Att öppna fönstren på sommaren kan kännas både härligt och frestande – men för den som är pollenallergiker är det inte någon höjdare att vädra på dagen. Då är nämligen halterna av pollen som högst. Vädra istället på natten när nivåerna sjunker. Du kan även passa på att vädra när det regnar eller precis efter ett regnväder.

2. Byt kläder när du kommer in

När du är utomhus fastnar pollen i kläderna. För att undvika att sprida runt partiklarna i hemmet kan du byta om direkt när du kommer hem.


LÄS ÄVEN: Nyhet: Fler kan vaccinera sig mot pollenallergi


3. Duscha direkt

Det är inte bara i kläderna som pollenpartiklarna fastnar. De sätter sig även i håret. Att duscha, speciellt innan du går och lägger dig är en god idé. Då undviker du att det kommer pollen i sängen.

Byt sängkläderna oftare än vanligt för att minska pollen i sovrummet. Foto: Ellos

4. Håll sovrumsdörren stängd

Under dagen är det en bra idé att hålla dörren till sovrumsdörren stängd, för att undvika att pollen från övriga delar i hemmet kommer in i rummet. Du kan även låta en luftrenare stå på någon timme innan du går och lägger dig.

5. Byt sängkläder ofta

Ett bra tips är att tvätta dina sängkläder och andra textilier i hemmet oftare än du kanske gör under vinterhalvåret. Då blir du av med pollen som annars kan hänga sig kvar i textilierna.


LÄS ÄVEN: Så slipper du skrynkliga lakan – 3 superknep!


6. Häng inte ut tvätten

Att låta tvätten torka ute i solen är smidigt, men för den som är pollenallergisk är det inte en jättebra idé. Pollenpartiklarna kommer nämligen fastna i kläderna och spridas i hemmet när du tar in tvätten.

7. Våttorka golven – och städa oftare

Överlag är det viktigt att städa lite oftare inomhus när pollenhalterna stiger utomhus. Dammsuga, damma och moppa golven oftare och glöm inte att tvätta golvmopp och trasor i 60 grader innan du städar nästa gång.

Artikeln publicerades först hos Hus & hem.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top