Allergi är en av våra största folksjukdomar och allra vanligast är pollenallergi. Bara i Sverige har omkring 30 procent av alla vuxna besvär av någon typ av pollenallergi och uppemot var femte person är allergisk mot björkpollen, enligt Astma- och allergiförbundet. Det innebär att immunförsvaret överreagerar och ställer till med elände i form av nysningar, astma, snuva, klåda i ögonen och trötthet, men även hosta och klåda i halsen. I de flesta fall behandlas allergin med allergimediciner som antihistamin, nässpray och ögondroppar. Men det räcker inte hela vägen för alla allergiker. Enligt Astma- och allergiförbundet blir bara varannan pollenallergiker hjälpt av befintliga läkemedel.
Allergen immunterapi
Idag finns ett lättillgängligt vaccin i tablettform för gräs- och björkpollen och kvalster som ges i tre års tid. Metoden kallas allergen immunterapi (AIT) och går ut på att ge allergikern små doser av allergenet för att öka kroppens motståndskraft. Behandlingen har hittills främst varit tillgänglig i specialistvården, och det har lett till stora skillnader i landet. Bostadsorten har i stort sett varit avgörande.
LÄS ÄVEN: 9 tips för att lindra pollenallergin
Nu vill vårdgivaren Kry göra behandlingen tillgänglig i primärvården och börjat det arbetet på några vårdcentraler i Stockholm med tanken att ta det vidare till alla Krys vårdcentraler runt om i landet.
– I och med att denna behandling inte tillhandahållits inom primärvården tidigare så börjar vi i en mindre skala där vi har god kontroll men förhoppningen är förstås att detta ska fungera väl och att vi sedan kan erbjuda behandlingen till alla som har behovet. Vi knyter ihop den digitala vården med vår fysiska vård för att få en helhetslösning för patienten, säger Joakim Röstlund, chefsläkare på Kry Primärvård.
Den som får problem under pollensäsongen och upplever att läkemedel inte hjälper tillräckligt bra, kan söka hjälp. För att bli aktuell för allergen immunisering ska man ha haft besvär under minst två säsonger. En första kontakt sker via nätet och ett digitalt möte. Då går man bland annat igenom patientens besvär och den symptomatiska behandlingen. Nästa steg är ett besök på en av Krys fysiska vårdcentraler om man bedömer att immunterapi kan bli aktuell och då kollar man även med blodprov att besvären stämmer med en behandlingsbar allergi.
Ingår i högkostnadsskyddet
– Patienten behöver dessutom utföra en astmakontroll innan tablettbehandlingen kan starta. Den första tabletten tas på de aktuella vårdcentralerna där specialistutbildad sjuksköterska och läkare finns på plats för att vara säker på att tabletten tas på rätt sätt och inte ger biverkningar. Sedan kan man mycket väl följa upp patienten via digitala vårdmöten därefter, säger Joakim Röstlund.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att tablettvaccin ska subventioneras och ingå i högkostnadsskyddet.
LÄS ÄVEN: Slut på eländet – ny metod att bota pollenallergi!