1. Håll koll på prognosen
Numera finns det gott om appar och nyhetssidor som kan ge dig tillförlitliga prognoser om dagens pollenläge, till exempel pollenrapporten.se. Anpassa din medicinering och vistelse ute i skog och mark efter detta.
2. Utnyttja tidiga morgnar
Visst är det tråkigt att sitta inne fina vår- och sommardagar för att undvika kontakt med pollen? Men passa på att ge dig ut tidiga morgnar och sena kvällar i stället. Daggen binder nämligen pollen och gör att halterna i luften du andas in minskar.
3. Duscha innan sänggåendet
Framför allt om du har långt hår och har vistats mycket utomhus är det en klok idé att tvätta håret före läggdags så du inte sover hela natten med pollen nära ansiktet.
4. Skaffa en luftrenare
Det kan tyckas dyrt och onödigt, men att åtminstone unna sig en luftrenare i sovrummet kan vara en god investering. Då ger du din kropp chansen att återhämta sig nattetid.
Allergi eller förkylning?
Det är inte alltid lätt att veta om det är pollenallergi eller en envis förkylning som har slagit till.
Generellt gäller dock att en förkylning oftare ger ont i halsen och tjockt, segt slem. Pollenallergi däremot ger oftast kliande ögon ihop med förkylningssymtom.
Har du inte blivit bättre på en vecka talar mycket för att det är en allergi du har drabbats av. Det går också att köpa ett allergitest på apoteket som ger dig säkert svar på 20 minuter.
5. Lyssna på din kropp
Trots att du följer alla råd till punkt och pricka blir de flesta allergiker tröttare än vanligt under pollensäsongen. Lyssna på din kropp och unna dig vila och återhämtning lite oftare än vanligt.
6. Undvik gräsklippning
Oavsett vilken typ av gräsklippare du använder virvlar den upp stora mängder pollen. Se dig om efter hjälp med denna trädgårdssyssla. Kanske finns det någon ungdom i grannskapet som vill tjäna en extra slant?
7. Skölj näsan
Att regelbundet skölja och rensa näsan från pollen kan lindra besvären. Färdig koksaltlösning finns på apoteken, men du kan också tillverka din egen genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter ljummet vatten.
8. Stäng till sovrummet
Undvik att vädra sovrummet och låt dörren dit vara stängd så inte pollen från resten av huset letar sig in. Tänk även på att inte låta lakan och örngott torka utomhus under pollensäsongen.
9. Träna inomhus
Att motionera är bra för både kropp och själ, men just under pollensäsongen tränar allergiker med fördel inomhus. En träningscykel i vardagsrummet eller ett besök i simhallen kan fungera som substitut för joggingturer och promenader de värsta veckorna.