Så går en laserbehandling av ögat till – tar bara 10 minuter

Med en laserbehandling kan man bli skarpsynt och säga adjö till glasögon. Så här går det till!

Inför en laserbehandling eller ögonoperation ska man ha fått göra en ordentlig syn- och ögonundersökning samt varit på en bedömning där kliniken ansett att ingreppet bör ge ett bra resultat. Före ingreppet gör kirurgen en egen undersökning av dina ögon och lugnande läkemedel erbjuds. 

– Många är nervösa och då får man lugnande medicin innan vi börjar operationen, säger ögonkirurgen Bo Andersén.


LÄS ÄVEN: Fyra metoder för att korrigera synfel


Bedövningsdroppar inför laserbehandling

Bedövningsdroppar ges oavsett metod och vid ett kirurgiskt ingrepp även pupillutvidgande. Under operationen ligger man ned och tittar i en stark lampa. En hållare för ögonlocken hjälper till att hålla ögat öppet medan kirurgen vid linsoperation med ultraljud kan smula sönder och suga ut linsen. När den gamla linsen är avlägsnad sätter kirurgen in en ny, specialslipad lins där den gamla suttit. 

En laserbehandling tar cirka tio minuter för båda ögonen och en operation omkring tio minuter per öga.

Bo Andersén är ögonkirurg och medicinskt ansvarig för gråstarrsoperationer och operationer där man vill slippa glasögon på ögonkliniken Capio Ögon vid Sophiahemmet.

– Efteråt är synen suddig men duger oftast gott till att ta sig hem med buss eller tåg. Det är ovanligt att man behöver sjukskrivas, berättar Bo Andersén.

Man får ögondroppar med sig hem som behandlar inflammationen som uppstår vid ingreppet. Läkningen tar lite olika tid beroende på behandlingsmetod.

Ögonoperation i Sverige eller utomlands? 

– Utomlands kan kostnaden vara lägre. Man bör dock väga in att man ibland har behov av extra uppföljning och även tilläggsåtgärder. Då kan det bli mycket besvärligt och dyrbart att få rätt vård. Dessutom är det alltid klokt att vända sig till en etablerad klinik med stor erfarenhet. Innan man bestämmer sig för operation ska man reda ut sina egna önskemål och förväntningar. Och man ska känna sig trygg med den information och det bemötande man fått från den klinik man valt, säger Bo Andersén.

Vad kostar en laserbehandling för ögonen?

  • En laserbehandling kostar cirka 30 000–35 000 kr och en operation cirka 50 000–70 000  kr för båda ögonen. Kostnaden varierar mellan klinikerna. 
  • Eftersom ingreppet utförs på friska ögon räknas det som estetisk kirurgi och man får stå för kostnaden själv. Summan reduceras i de fall så kallad Co-payment kan tillämpas vid grå starr. 

Capio Ögon är den största aktören i Sverige för grå starr med 25 000–30 000 operationer per år. Ögonkirurgen Bo Andersén säger: 

– När den egna linsen grumlats, oftast hos äldre, kallas det för grå starr och man behöver då byta linsen mot en klar plastlins. De linser som erbjuds vid vanlig operation av grå starr kan i bästa fall korrigera närsynthet och översynthet men inte högre astigmatism eller ålderssynthet. Många väljer då att tilläggsbetala för en bättre lins i de landsting det är möjligt, så kallad Co-payment.   

  • Co-payment innebär helt enkelt ”gemensam betalning”. Landstinget eller regionen där man bor betalar en viss summa för operation av grå starr och man får som patient möjligheten att finansera en del av operationen själv. Om du har grå starr så gäller vanlig patientavgift för en eventuell operation, men om du väljer att få en speciallins som korrigerar närsynthet, översynthet och astigmatism, eventuellt även ålderssynthet, så betalar du som patient mellanskillnaden själv. Därför kan det vara bra att kolla upp vilka landsting som erbjuder Co-payment när det gäller grå starr-operationer före operationen för att via det fria vårdvalet välja klinik.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top