Fyra metoder för att korrigera synfel – hej då, glasögon!

Allt fler väljer att operera sitt synfel för att slippa glasögon och linser. På sikt undviker du då även att drabbas av grå starr. Det är dock viktigt att väga in ingreppets fördelar, risker och kostnader innan du bestämmer dig. Ögonkirurg Bo Andersén som gör över 1 000 operationer om året berättar om de olika metoderna.

Idag väljer många att byta linser för att slippa sina kontaktlinser och glasögon. Man behöver kanske lästillägg i sina glasögon och upplever optiken som besvärlig. Exakt hur många som väljer att operera sitt synfel är svårt att hitta uppgifter om, eftersom ett centralt register saknas.

Bo Andersén är ögonkirurg och medicinskt ansvarig för gråstarrsoperationer och operationer där man vill slippa glasögon på ögonkliniken Capio Ögon vid Sophiahemmet. Han säger:

– Största fördelen med att byta ut linsen är förstås bättre synkomfort, oavsett om operationen utförs på grund av grå starr eller för att slippa eller minska sitt glasögonberoende. En extra fördel för dem som har tendens till högt ögontryck eller glaukom är att ögontrycket ofta sänks något efter en linsoperation.

Ögonkirurgen Bo Andersén berättar om de olika operationsmetoderna som korrigerar synfel.

– Tekniken att byta linser på ögon för att slippa glasögon kom redan i slutet på 90-talet och jag har varit med sedan start. Det bästa med jobbet är att vi kan hjälpa en stor del av Sveriges befolkning till bättre ögonhälsa och synkomfort, säger Bo ­Andersén.

RLE är vanligaste operationsmetoden

Det finns flera olika metoder. I huvudsak finns det två typer av laserbehandlingar och två kirurgiska ingrepp. Vilken man ska välja beror på ens ålder och vad för slags synfel man har.


LÄS ÄVEN: Så går en laserbehandling av ögat till – tar bara 10 minuter


Operationsmetoden RLE är en av de vanligaste operationerna som görs i Sverige idag, eftersom det är samma metod som används när man opererar grå starr. Metoden hjälper för de flesta synfel som uppstår efter 45 års ålder, antingen man har ålderssynthet eller har något annat synfel och är närsynt, översynt eller har astigmatism, det vill säga brytningsfel.

– RLE har på senare tid blivit vanligare vid synfelskorrigering än laser. Den utförs på samma sätt som en operation för grå starr där man byter linsen inne i ögat. Man lägger bara operationen tidigare i livet och slipper på sikt grå starr som ofta kommer med stigande ålder, säger Bo ­Andersén. 

Går oftast inte att ångra

För att operera sig ska synfelet vara stabilt, man ska ha friska ögon och vara frisk i övrigt. Men ju svårare synfel desto svårare att korrigera helt. De flesta metoder är inte reversibla, det vill säga man kan inte i efterhand ångra sig.

– Funderar man på RLE bör drivkraften främst vara en längtan efter den större frihet det innebär att slippa glas­ögon i de flesta situationer. 

Inför varje ingrepp görs en bedömning på den valda kliniken där man gör noggranna undersökningar och tittar på ögonens förutsättningar och väger fördelar mot nackdelar tillsammans med patienten.

– Alla är inte optimala kandidater och vi är hellre restriktiva. Skäl till att avråda operation kan vara att synen utan glasögon faktiskt är för bra, att patienten har alltför höga krav och ”petimeterpersonlighet”, liksom rent medicinska skäl. Som exempel kan nämnas mycket torra ögon, oregelbunden astigmatism, annan ögonsjukdom eller vissa autoimmuna sjukdomar. Kort sagt bör man vara i övrigt frisk och gärna ha en något kompromissvillig personlighet, säger Bo Andersén.

Något man bör ta med i beräkningen är att det finns risker med en ögonoperation. 

– I cirka ett fall av 400 kan man i läkningsförloppet även efter en helt perfekt linsoperation drabbas av en bestående svullnad i gula fläcken, den centrala delen av näthinnan i ena ögat. Synskärpan brukar då begränsas till knappt hälften av vad den borde vara och det saknas effektiv behandling för det.

Finns risker

Andra ovanliga men potentiella risker är infektion, torra ögon, sämre kontrastseende, ökad bländningskänslighet och näthinneavlossning.

– Risken för näthinneavlossning är liten, men för mycket närsynta ögon finns en kraftigt förhöjd risk. Men en avlossning kan opereras och synen ändå bli bra. Men då krävs det att man kommer till näthinnekirurg inom ett par dygn. Om upptäckten fördröjs får man räkna med någon grad av bestående synnedsättning.

Fyra olika ingrepp som gör dig skarpsynt

Vilken metod som används beror på ditt synfel och ålder. 

1. Laser för närsynta

Lasek kan lämpa sig för närsynta och astigmatiker mellan 20 och 45 år. Det yttersta skiktet av hornhinnan avlägsnas och synfelet åtgärdas direkt med laser. Efter en vecka har synen förbättrats betydligt och inom 1–3 månader är synskärpan helt stabiliserad.

2. Laser för fler synfel

Lasik kan lämpa sig för närsynta, svagt översynta och astigmatiker mellan 20 och 45 år. Ett lock från hornhinnan lyfts upp och laser polerar om hornhinnans yta. Den snabba läkningen gör att båda ögonen behandlas samma dag. 

3. Operation för 45 plus

RLE kan lämpa sig för närsynta, översynta, astigmatiker och ålderssynta över 45 år. RLE står för Refractive Lens Exchange och innebär att ögats egen lins byts ut mot en specialslipad plastlins som placeras där den egna linsen suttit och korrigerar synfelet. Styrkan anpassas för ögat och det går att se bra på både nära och långt håll med den nya linsen. 

4. För större synfel

ICL kan lämpa sig för närsynta, översynta och astigmatiker med större synfel mellan 20 och 45 år. En ny plastlins opereras in alldeles framför den egna linsen i ögat. Det blir som en permanent kontaktlins. Jämfört med laserbehandling kan ICL åtgärda större synfel. Metoden är reversibel, vilket innebär att linsen kan tas bort igen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top