Trots att jag är på semester har jag ställt väckarklockan. Det här är å andra sidan ingen vanlig ledighet som ska spenderas i någon solstol, utan jag har rest iväg för att röra på mig. Lätt yrvaken och på tom mage sätter jag kurs mot yogasalen. Här ska morgonstela muskler väckas till liv! Jag får sällskap av ett dussintal andra, och yogalärare Cecilia Gustafsson tipsar oss om att ta stöd av dunbolstren när vi sitter på mattan. Om man kommer upp lite med rumpan är det nämligen lättare att hålla ryggen rak. Vi övar på att fördjupa andetaget, sedan börjar vi röra på oss för att få igång kroppen. Oj, jag får ont i bröstryggen när jag ligger raklång! Och vad stelt det känns i höfterna! Yoga är en bra helkroppsscanning, jag blir medveten om nya spänningar, och vad jag kan jobba lite extra med under dagarna som följer.
Efter en timme på yogamattan är jag hungrig och stegar iväg mot matsalen. Dagens första mål intar jag iklädd funktionströja, träningstajts och sneakers. Ingen höjer på ögonbrynen. Jag är ju på träningsläger och här är klädkoden minst sagt casual.
Hälsoresor den nya chartern
Så här efter pandemin har hälsoresor blivit den nya chartern. Nu vill vi ta hand om oss och må bra på semestern. Att resa iväg och fokusera på sin hälsa är dessutom en genväg till en hälsosammare vardag. Jag har varit på träningsläger på Kanarieöarna, checkat in på ett flott hälsohem i Thailand, och yogat i Indonesien, på andra sidan jordklotet. Varför då, kan man fundera. Varför jaga träning, lugn och avspänning runt halva världen, när den härligaste nedvarvningen finns några timmars tågresa från hemmet?
Lätt att ta sig till Järvsö
I tider av klimatförändringar och kass svensk kronkurs är vi många som funderar ett extra varv innan vi hoppar på flyget och reser utomlands. Det här har Springtime, Sveriges mest tongivande arrangör av träningsresor, förstås fångat upp. Förra året slog Springtimes första svenska träningsanläggning, i Nordsjö, strax utanför Järvsö i Hälsingland, upp portarna. Tillsammans med träningsprofiler från trakten – däribland friidrottsparet Klüft – vill de skapa en bas för träningsresor i Sverige. Det är ingen slump att det blev just här. Järvsötrakten har blivit en samlingsplats för träning, naturupplevelser och friluftsliv. Här hålls årligen en stor konferens om hållbart resande, och kommunen har det senaste decenniet arbetat medvetet för att utveckla friluftsturismen. Dessutom ligger Järvsö mitt i landet och kommunikationerna är goda. Tåget från Stockholm tar tre timmar och rullar in mitt i byn, och när jag kommer hit står Camp Järvsö-bussen och väntar – hotellanläggningen ligger en kvarts bilresa bort. Hämtning vid tåg och buss ingår i konceptet och är en del av satsningen på ett mer hållbart resande.
Olika temahelger på Camp Järvsö
På Camp Järvsö kan man checka in några dagar och träna på egen hand, alternativt haka på en temahelg. Under temadagarna är det fokus på allt från medveten andning och mental träning till hållbart ledarskap och träning för seniorer. Micael Dahlen, ekonomiprofessor och krönikör här i Icakuriren, är ledare en av helgerna, och han riktar in sig på kropp och knopp, för det som är bra för kroppen är ju nästan alltid bra för hjärnan.
Alla åldrar
Om man vill maxa upplevelsen på en träningsresa rekommenderar jag att man prickar in en temahelg med profiltränare och uttänkt program. Då får man sammanhållningen och gruppkänslan på köpet. Jag har valt att åka hit när det inte är något tema och får själv skapa struktur i dagarna. Det är dock lätt att få kontakt med folk, man hälsar vänligt i matsalen och på gymmet. Könsfördelningen bland deltagarna är förvånansvärt jämn, på de flesta läger brukar ju kvinnorna dominera, men så är det inte här. Åldrarna spänner från tonåringar till åttio plus. Jag pratar med ett par som har lämnat barnen hos farmor för att åka hit och träna och få lite egentid. De föredrar träningsdejter framför att gå på restaurang. Men mest pratar jag med de kvinnliga pensionärerna. Tolv kvinnor som brukar resa tillsammans, men den här gången vill de kombinera träning med babbel och bubbel.
Träningsschemat för dagen står på den svarta tavlan vid receptionen. Grundtanken är att alla ska kunna vara med på allt, vissa pass är till och med framtagna för dem som har kommit upp lite i åren. Här bestämmer man själv nivån på aktiviteterna: idrotta hårt, eller bara skjuta in lite träning mitt i all avkoppling.
Lugn träning, paddling, boule, löpning, cykelleder…
– Samma människor som uppskattar en skidsemester borde gilla att åka på träningsresa. När man lägger sig – tidigt! – på kvällen så känner man sig som efter en dag i skidbacken: mör och trött, säger Kristina Jansson, som är här för första gången.
Hon reser med några väninnor:
– Camp Järvsö passar nog egentligen alla – tjejgänget, familjen, paret och singeln.
Mindfullnessprogram
Ja, man kan träna lugnare också. De kvinnliga pensionärerna spelar boule och går naturstigen som också är en tipspromenad. Man kan kasta dart och spela bridge, eller köra lite innebandy i en fullt utrustad gymnastiksal. Själv vill jag vara ute så mycket som möjligt. Här finns en liten sjö, Kallsjön, som gjord för nybörjarpaddling, löpspår utanför husknuten, ett oräkneligt antal cykelleder och förstås – ”Klacken”, områdets eget husberg som är en lagom lång toppbestigning. En personlig favorit är crossrunbanan i skogen, där man gör övningar i sin egen takt på en trätrall, sen springer man några hundra meter – till nästa trätrall – och gör nya övningar.
Den som föredrar ett lugnare tempo hoppar över de fysiska övningarna och kör mindfulnessprogrammet istället. Ett slags ”skogsbad” på egen hand, och det är uppskattat, visar utvärderingarna. En viktig anledning att resa hit är nämligen närheten till naturen. Den som vill gå helhjärtat in i naturkänslan skippar det vanliga hotellrummet och bokar in sig i något av glampingtälten.
Det bästa med träningsresan
- En egen bubbla. Så lätt och nära. En helg. I Hälsingland. Ändå en annan värld. En egen bubbla.
- En riktig kickoff. Det är lätt att grundlägga bra vanor att ta med hem till vardagen. Man lär känna sitt ”tränings-jag” och upptäcker saker som att: ”Men jag gillar ju att löpträna på morgonen.”
- Ta det som det kommer. Ena dagen lockar tekannan och en anspråkslös promenad vid sjön. Nästa dag är det kul att gå ”all in” och testa olika träningsformer. Här finns inga regler och krav, det är skönt att låta dagsformen styra.
- Riktig mat. Här serveras nyttig och okomplicerad mat med dragning åt Medelhavskost. Jag gillar allt, från morgongröten till kvällssoppan. De regelbundna måltiderna gör att jag inte blir så godissugen.
- Miljön är halva grejen. Träning i all ära, men jag älskar naturen och miljön runt Camp Järvsö. Särskilt lugnet nere vid Kallsjön. Att hyra den vedeldade bastun rekommenderas varmt. För den som tröttnat på promenader finns cyklar, kajaker och stavar.
Saknar inte tv:n
Jag finner mig snabbt tillrätta i mina nya, hälsosamma rutiner. Jag prioriterar morgonpromenaderna längs sjön. Efter lunchen satsar jag på styrketräning och så ett rejält stavgångspass före middagen. Det faller sig naturligt att det inte finns tv på rummet, och det känns självklart att stänga av mobil och dator när man rör sig i de allmänna utrymmena.
Jag ser med respekt på människorna som rör sig i matsalen med rak rygg och motiverad blick – antagligen på väg till ännu ett träningspass. Men här finns också massor av halvt otränade människor som liksom jag själv är här för att ge träningen en skjuts, och som mest betraktar denna helg som en kick-start för en hälsosammare vardag. Och det dröjer faktiskt inte sååå länge förrän också jag går med lite mer bestämda steg till TRX-passet (träning med elastiska band) i gymmet. Jag njuter fullt ut av min nya tillvaro. Inga deadlines, ingen mat som ska lagas och inget hus som ska städas. Det enda jag ägnar tankemöda är vilken träning som ska prioriteras, hur mycket jag ska äta, och om jag rentav är lite sömnig?
För allt handlar inte om träning. Jag njuter också av eftermiddagarna i soffan. Jag läser pocketböcker och tittar ut över sjön. Dagarna känns långa, och jag hinner både träna och slappa. Veckoslutets höjdpunkt är halvtimmen i den vedeldade bastun nere vid sjön. Jag stoppar hörlurarna i öronen och lägger mig tillrätta på bänken.
Efter ett tag slänger jag i lite mer ved, och temperaturen stiger ytterligare. Total avkoppling!
Vad kostar det?
- Del i dubbelrum, frukost, tillgång till träning, transport till och från Järvsö, från 700 kronor per dygn.
- Temahelg, två nätter, del i dubbelrum, helpension, all träning och alla aktiviteter, transport till och från Järvsö, från 3 595 kronor.
Hej då bulle!
Efter en helg med hälsosam mat, energigivande samtal, stavgång, yoga och muskelträning reser jag hem med ett mer fridfullt sinne. Jag är åter redo att möta vardagen. Och några nya, mer hälsosamma vanor, tar jag allt med mig. En poäng med en sådan här resa är ju att de nya rutinerna kan flytta in i deltagarnas vardag, och inte bara vara ett skönt avbrott i ett stressigt liv. Istället för att ägna mig åt att scrolla på mobilen en halvtimme varje morgon ska jag ge mig ut på morgonpromenad. Hej då eftermiddagsbulle! Och hej morgonpromenad – med stavar!