Fråga dietisten: ”Hur får jag bättre immunförsvar?”

Icakurirens dietist Anna Hamilton svarar på dina frågor om kost och näring.

Fråga Hej! Jag blir förkyld gång på gång och det känns som om jag aldrig blir frisk. Börjar tro att mitt immunförsvar är nere på noll. Vad ska jag göra för att stärka det?

”Sjuklingen”

Dietisten svarar Det där är ju ingen rolig känsla, att befinna sig i något slags jojo-förkylning med halsont som kommer och går. Så vad kan du då göra? Det präktigt självklara är att försöka undvika förkylda personer och tvätta händerna. (Nähä.) Utöver det är att se över din stressnivå, sömn-, ­rörelse- och näringsstatus.

Stress kan fysiologiskt beskrivas som en ökad utsöndring av stresshormoner vilken trycker ner vårt immunförsvar. Du har säkert varit med om att efter en stressig period varva ner och som ett brev på posten få en dunderförkylning. Det är bland annat ett resultat av förhöjda stressnivåer. Stress ökar vårt behov av näringsämnen, bland annat B-vitaminer. Men långvarig stress minskar också kraften i vårt immunförsvar. Det som där­emot ökar vårt immunförsvar är god sömn och ökad fysisk aktivitet där rekommendationen är minst ca 150 min/vecka av måttlig intensitet. Och ut­över detta muskelstärkande träning 2 gånger i veckan. Det gamla vanliga med stresshantering, god sömn och rörelse hjälper absolut för att stärka immunförsvaret.

Rent näringsmässigt är det såklart väldigt komplext. Att äta allsidigt och inte utesluta livsmedelsgrupper med risk för näringsbrister är A och O. Behovet och utsöndring av näringsämnen kan öka vid stress, en del mediciner och p-piller. De flesta näringsämnen medverkar i immunförsvaret med ett extra fokus på normala järnnivåer, zink, D-vitamin, selen, vitamin E, vitamin C – näringsämnen där en del också fungerar som antioxidanter.

Jag träffar en del i din situation där stress ofta finns med som en betydande faktor. Och stressen påverkar ju inte bara kroppen utan även våra matval. Många jag träffar behöver strössla lite mer färg på tallriken och slänga i sig en näve nötter och bär, istället för kakorna och bullarna. Och någonstans däremellan djupandas några gånger. Att vara noggrann med proteinrikt matintag dagligen i form av skaldjur, fisk, kött, kyckling, ägg, inälvsmat plus några nävar grönsaker och bär gör att du i alla fall får i dig mat som kryllar av immunförsvarets bästa vänner.

Annons
Scroll to Top