Fråga dietisten: “Hur funkar detox?”

Icakurirens dietist svarar på dina frågor om kost och näring.

Fråga:
Jag har detoxat mig och tycker att det fungerar utmärkt men vissa hävdar att det bara är båg, vad gäller?

Anna Persson


Dietisten svarar:
Det här är en pengastinn fråga eftersom före­­tag tjänar multum på vår okunskap och vår envisa vilja till enkla förändringar med snabbt resultat. Jag ska försöka reda klarhet i frågan. 

Friska personer har ett välfungerande detoxsystem i kroppen. Du känner till lungor, lever och njurar – dessa organ hjälper oss att få bort ämnen som vi inte mår bra av. Levern gör om skadliga ämnen till mindre skadliga, vilka utsöndras via njurarna i urinen eller med hjälp av gallan i tarmen och avföringen. Med andra ord går vi runt med ett fantastiskt detoxande system dygnet runt. 

Trots detta fungerande sy­stem finns det en uppsjö före­tag som tjänar storkovan på produkter som sägs kunna “rena vår kropp”. De verkar inte riktigt ha koll på vad som egentligen ska detoxas som “slaggprodukter”, vilket är en oroväckande signal om bluff och båg. Men det är faktiskt så att vår fettväv, ett högst levande organ, kan lagra toxiner, gifter. Det första och logiska steget blir därför att inte utsätta våra kroppar för de ämnen som vi vet är skadliga. Med andra ord undvika avgaser, rökning och onödiga kemikalier från bland annat hårt besprutade varor. 

Men det verkar även finnas ämnen som kan öka leverns förmåga att göra sitt jobb. Dessa ämnen finns i exempelvis kålväxter och grönsaker. Dessutom kan fibrer hjälpa till. Dels genom att fibrer binder gallsyror och tillhörande toxiner som då hamnar i avföringen (istället för reabsorption), dels genom att fibrer matar våra tjocktarmsbakterier vilka bildar korta supernyttiga fettsyror som i sin tur stärker vår lever och våra njurar. 

Jag har träffat personer som säger att de har mått mycket bättre under detoxperioder som ofta består av grönsaks­juicer i ett antal dagar. Så uppenbarligen funkar det, eller? 

Jag skulle snarare tillskriva de positiva effekterna till vad man inte äter och inte själva detoxandet i sig själv. Detox­dieter innebär ofta färre kolhyd­rater, färre kalorier och mer grönsaker. Vid drastiskt minskat energi- och kolhydratsintag min­skas mängden vätska i kroppen (genom att kolhydrater binder vätska) motsvarande några kilon på bara några dagar. Du mår bättre av själva viktminskningen och tillskriver kanske detox själva känslan, när det egentligen handlar om en minskning av kolhydraterna och kalorierna. 

Men en förklaring ligger ­också i att detoxdieten kan fungera som en sorts elimina­tions­diet. Du exkluderar helt enkelt livsmedel som du kanske är allergisk eller överkänslig mot och mår då bättre. 

Det är inte detoxdieter i sig som uträttar underverk utan kroppen själv. Hos friska personer klarar den sig ypperligt utan pulver och förlorade slantar men tar gärna hjälp av fibrerrika grönsaker, bär, frukt och nötter på daglig basis.

Klicka här för att ställa en egen fråga till dietisten!

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top