• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hälsoprofilen: "Vi har gått på myten om att vi är mindre värda som 50+"

  I del två i vår serie om klimakteriet har vi pratat med Monika Björn, entreprenör inom träning och hälsa, som skrivit boken "Stark genom klimakteriet".

  Hälsoprofilen: "Vi har gått på myten om att vi är mindre värda som 50+"
  Foto: Norstedts

  – När jag för ett år sedan fick vallningar och svettningar sökte jag information om klimakteriet men hittade inget ställe där den fanns samlad. Jag ville ha en källa som inte enbart handlar om hormoner och medicin eller andra kvinnors upplevelser, utan som även tar upp alternativa metoder att må bra, förklarar Monika Björn, 47, som är entreprenör inom träning och hälsa i Göteborg. 

  Eftersom hon inte fann det hon sökte, så skrev hon själv en bok i syfte att informera och peppa andra: Stark genom klimakteriet (Norstedts), som ser dagens ljus på Internationella klimakteriedagen 18 oktober. I den ges konkreta tips och råd om hur man kan må bättre fysiskt och psykiskt i övergångsåldern. 

  – Många mår ju väldigt dåligt under åren som klimakteriet pågår. Med kunskap kan man tidigt förstå vad som pågår i kroppen och påverka sitt mående genom att ta hand om sig på olika vis. Det finns hjälp och lindring att få, understryker Monika Björn.

  Ta kontrollen

  – Jag kan av egen erfarenhet säga att när man väl har fått bukt med sina symtom, som 75 procent av alla kvinnor i klimakteriet har, så kan man agera på att ta kontrollen över sitt liv, sina beslut och leva ett bra liv. 

  Monika Björns uppfattning är att det finns ett smörgåsbord av möjligheter för att må bättre under klimakteriet. I sin bok beskriver hon olika behandlingsformer, en del är forskade på, andra väldigt lite studerade. 

  – Det kan handla om att ett stort antal kvinnor provat något naturläkemedel som hjälpt dem, men vars effekt det saknas starkt vetenskapligt belägg för.

  Klimakteriet är ett stadium som hälften av befolkningen går igenom. Ändå pratar medsystrar inte särskilt mycket med varandra för att få råd och stöd, konstaterar hon.

  "Skämmigt bli gammal"

  – Det ungdomliga är det som räknas. Vi kvinnor ska se ut och klä oss på ett visst sätt, bemästra våra rynkor, ta bort det gråa. Vi ser ju inte så många kvinnor över 50 på film, teve och reklam, till exempel, påpekar Monika Björn och fortsätter:

  – Det signalerar att det är skämmigt att bli gammal. Vi har tillåtit oss själva att gå på myten om att vi är mindre värda som 50+. Men vi är ju både kloka och starka, borde ta vår plats i samhället och strunta i vad andra tycker om oss.

  Hon saknar kvinnor 50+ som står upp för sin ålder och är stolta över den. Själv ger Monika Björn klimakteriet ett ansikte genom att vara på omslaget till sin bok. 

  – Jag kommer ju inte att vara i klimakteriet resten av livet. Jag äger min ålder och är stolt över den, och vill ge andra kvinnor kraft och hopp att känna detsamma. 

  Nu när mensen har fått genomslag som "tillåtet" att prata om, tycker hon tiden är inne då också klimakteriet blir ett naturligt samtalsämne. 

  – Det är dags nu – och det visar sig bland annat genom att fler böcker i ämnet är på gång.

  Monika har skrivit "Stark genom klimakteriet" – en inspirationsbok för aktiva kvinnor som vill ta makten över sin egen hälsa. Foto: Norstedts

  Monika Björns må-bra-tips

  Läs på. Med kunskap om klimakteriet kan du ställa rätt frågor till din läkare och välja en behandling som passar just dig.

  Prata. Det ger kraft och igenkänning att prata med väninnor om hur man mår och dela erfarenheter.

  Rensa. Omge dig främst med personer som tillför något i ditt liv och mindre med dem som inte gör det.

  Nystarta. Du har kanske halva livet kvar när du går in i klimakteriet. Det kan vara dags för en förändring inom något område.

  Motionera. Rör på dig med det du trivs med; cykla, simma, promenera, jogga, yoga. Även avslappningsövningar och meditation kan öka välmåendet. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!