• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 4 sätt att slippa huvudvärk när du är hemma

  Har du ofta huvudvärk när du är hemma? Det är förmodligen ingen slump. Men med lite ändrade rutiner och några enkla knep kan du bädda för att slippa värken.

  4 sätt att slippa huvudvärk när du är hemma

  Många av oss är vanemänniskor och gör ungefär samma saker och på samma sätt hemma dag efter dag. Det kan kännas skönt och tryggt men samtidigt kan dessa rutiner också göra att vi omedvetet till exempel drar på oss en smygande huvudvärk.

  Om du ofta känner den där molande eller sprängande huvudvärken just hemma, så finns det några saker du kan testa, innan du går till en läkare med dina problem.

   

  1. En för ljus idé

  Visst är det skönt att ha ordentligt ljus hemma, särskilt under den del av året då vi nästan lever helt utan dagsljus. Men det kan faktiskt också vara så att man är känslig för starkt ljus och faktiskt mår bäst av det rakt motsatta, en mjuk och behagligt dämpad belysning.

  Lösningen på problemet kan vara att använda lampor med en varmare färgton och även installera dimfunktion på sina lampor. De gamla glödtrådslamporna spred också ofta ett varmt och behagligt ljus. Trots att de är förbjudna idag, så säljs de faktiskt än idag som konstljus. Lamporna är dyra men kan lätt vara värt en extra slant för att få ett varmt och mjukt sken i favoritmyshörnan.

   

  2. Bort med allergikällorna

  Vet du med dig att du är allergisk, så finns det all anledning att vara extra noga med att hålla allergikällorna i schack. Allergireaktionerna varierar men det är inte ovanligt att man även får huvudvärk av till exempel igensatta bihålor.

  Kvalster till exempel trivs i tjocka textilier i totalt mörker. Så ge dem en match genom att utsätta dem för ljus. De trivs också bäst i temperaturer mellan 20 och 25 grader, så ordentlig vädring ofta eller en lägre innetemperatur hjälper också till att hålla ditt hem kvalsterfritt.

  Ett annat sätt att hålla ditt hem allergifritt är att investera i en luftrenare. Den kan ta bort upp till 99 procent av luftburna allargener, skriver bland annat sajten Health.com. Du kan också se till att tvätta sängkläder varje vecka och använda allergenavvisande överdrag i microfiber på kuddar och madrasser, föreslår Jackie Eghrari-Sabet, läkare och allergiexpert i Gaithersburg, Maryland i samma artikel.

   

  3. Befria dig från dofterna

  Enligt artikeln på Health.com så kan luftkvaliten i våra hem många gånger vara mycket sämre än vad den är utanför dörren. Nivåerna av ett dussintal förorenande ämnen kan många gånger vara två till fem gånger större inne än ute, ofta på grund av bristande ventilation. Ett av dessa ämnen är formaldehyd, ett vanligt ämne i plaster, färg, medicin och textilier. Eftersom ämnet är vanligt i våra hem och bland annat verkar irriterande på ögon och luftvägar och lätt kan ge upphov till hosta, huvudvärk och yrsel, så är det viktigt att försöka förebygga dess effekter.

  Att dölja eventuella starka dofter från förorenande ämnen och kemikalier med exempelvis doftljus är egentligen ingen bra idé. De i sig avger starka dofter vilket kan förvärra för den som är känslig. Dessutom kan även ljusen innehålla ämnen, som när de reagerar tillsammans med luft, också bildar formaldehyd.

  Bästa sättet att förbättra luftkvaliten är att vädra ofta, se till att ha en god grundventialtion av hemmet och även välja parfymfria rengörings- och tvättmedel. Vill du göra något för att hjälpa till att minska nivåerna av förorenande ämnen på lång sikt, så kan du exempelvis försöka undvika att köpa möbler som är uppbygda av olika former av spånskivor. Dessa kan med tiden släppa ifrån sig formaldehyd.

   

  4. Lagom glöd och rätt stöd

  Vi tillbringar väldigt mycket tid framför starkt lysande skärmar idag. Surfplattor, telefoner och bärbara datorer följer med oss från köksbordet till soffan och vidare till sängen. Detta medför två problem. Dels kan åter det starka ljuset ge oss huvudvärk. Men vad vi kanske inte tänker på är att vi ofta sitter väldigt illa framför våra skärmar i hemmet, där vi inte har en ordentlig kontorsstol eller kan stå vid ett skrivbord. Vi sitter ofta statiskt hukade över våra skärmar under långa perioder, vilket gör muskler i rygg, axlar och nacke trötta. Och då kommer huvudvärken som ett brev på posten.

  Så tänkt på att dimma ner ljuset något på skärmen. Försök också sitta med ordentligt stöd för ryggen och helst ska även skärmen vara i ögonhöjd framför dig. Ta gärna occkså en paus var tjugonde minut för att få musklerna att slappna av. Det kan också rädda dig från elak huvudvärk.

  Läs mer: Så tar du rätt sorts pauser på jobbet 

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!