• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ny trend oroar tandläkare: Sluta inte med fluortandkräm

  Allt fler börjar oroa sig för negativa hälsoeffekter av fluor och slutar därför med fluortandkräm. Men både danska och svenska tandläkare och tandexperter oroas av den utvecklingen. Den kan få stora konsekvenser för vår tandhälsa.

  Ny trend oroar tandläkare: Sluta inte med fluortandkräm
  Sluta inte använda fluortandkräm – det är tandläkarnas råd. Foto: iStock

  Flera tandläkare och experter på tandhälsa ser en ny trend växa fram, den att sluta använda tandkräm med fluor, av rädsla för fluorets påstådda negativa hälsoeffekter. I Danmark visar en ny studie att 28 procent av tandläkarna anser att tandkräm utan fluor är ett växande problem, skriver Expressen. I spåren av fluorrädslan börjar en del människor i Danmark tillverka egen, fluorlös tandkräm.
  – Det är alarmerande när fler och fler använder hemlagad tandkräm utan fluor eftersom det långsiktigt är negativt för deras tandhälsa, säger Freddie Sloth-Lisberg, ordförande i Tandlægeforeningen, till Politiken.

  Även i Sverige sprider sig skepsisen mot fluor och även här är experter oroade över utvecklingen.
  – Jag tror att internet har en bidragande orsak till det. Man tar reda på saker och ifrågasätter mer än tidigare. Tyvärr är inte all information förenat med sanningen, säger Lena Karlsson, tandhygienist och universitetslektor i cariologi vid Karolinska institutet, till Expressen.

  Hon menar att fluortandkrämen är den viktigaste anledningen till vår goda tandhälsa i landet. Och de kritiska röster som höjts om fluorets skadlighet i form av att det ökar risken för cancer och infarkter avfärdas av henne.
  – Det är ingen som har kunnat visa vetenskapliga bevis för det. Man kanske ska vara kritisk när man läser trådar på Flashback eller på andra ställen på nätet i stället för att dra förhastade slutsatser, säger hon vidare till Expressen.

  I artikeln får hon också medhåll från Björn Klinge, professor och övertandläkare vid Malmö högskola och Karolinska institutet, som tycker att utvecklingen är oroande.
  – Det bekymrar mig. Det har blivit inne att inte lyssna på experter. Nu lyssnar man på sina känslor eller sina kompisar i stället, säger han.

  Han menar vidare att fluor visst kan vara skadligt, men i höga koncentrationer, precis som vatten eller koksalt kan vara skadligt i stora mängder. Hög koncentration av de flesta ämnen kan ha en skadlig effekt på kroppen.

  Sammanfattningsvis säger experterna så här:

  * Vad man vetenskapligt kommit fram till hittills är att daglig användning av tandkräm med fluor är grunden för en god tandhälsa.

  * Avstår man fluor ökar risken för hål i tänderna.

  * Från Giftinformationscentralens sida säger man till Expressen att fluor är nödvändigt för att skelettet ska utvecklas normalt och att tandemaljen ska utvecklas på ett bra sätt.

  * Det är inte farligt att oavsiktligt svälja lite fluortandkräm när man borstar tänderna. Man behöver få i sig runt 35 milliliter tandkräm, eller närmare en halv tub av vanligaste storleken, innan det skulle kunna innebära en hälsorisk.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!